ГоловнаСвіт

Радіація з АЕС "Фукусіма", як і раніше, потрапляє в море

Морські тварини з префектури Фукусіма потрапляють на ринок після перевірки на безпеку.

Радіація з АЕС "Фукусіма", як і раніше, потрапляє в море
архивное фото

Компанія Tokyo Electric Power Co (TEPCO), оператор АЕС "Фукусіма-1", яка постраждала внаслідок найсильнішого за час спостереження землетрусу в Японії, заявила 26 жовтня, що не відкидає можливості витоку радіації в море.

Через землетрус на АЕС частково розплавилися паливні стрижні на всіх трьох реакторах, що супроводжувалося витоком радіації і, відповідно, забрудненням води та їжі, а також масовою евакуацією.

Керівництво компанії TEPCO заявило про можливість подальшого забруднення радіацією після того, як у науковому журналі Science була опублікована стаття, в якій йдеться про високий рівень радіації в донних риб, виловлених у префектурі Фукусіма.

Тим часом на питання про те, чи може TEPCO офіційно підтвердити, що витоків радіації не відбувається, прес-секретар компанії сказала: "TEPCO не може зробити таку заяву, але ми підтверджуємо, що рівень радіації знижується і в морських водах, і в донному ґрунті навколо станції".

Кен Буесселер, старший науковий співробітник Океанографічного інституту в Вудс-Холі, США, написав у своїй статті в журналі Science, що невеликі зміни в рівні вмісту радіоактивного цезію в рибі біля Фукусіми свідчать про витік радіації.

"Той факт, що в рибі міститься стільки само цезію 134 і цезію 137 сьогодні, скільки й більш ніж рік тому, передбачає, що цезій, як і раніше, потрапляє в харчовий ланцюг", - йдеться в статті.

Риболовля в префектурі Фукусіма, на північ від Токіо, заборонена, крім вилову деяких видів восьминогів і кальмарів - їх постачають на ринок, тільки якщо визнають безпечними для споживання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram