ГоловнаСвіт

Єгипет виступив посередником у переговорах між Ізраїлем і ХАМАС

Єврейська держава відмовляється укладати мирну угоду з правлячим в секторі Гази рухом.

Єгипет виступив посередником у переговорах між Ізраїлем і ХАМАС

Єгипет виступив посередником у переговорах між Ізраїлем і ХАМАС, на час яких палестинські бойовики поряд з ізраїльською армією тимчасово припинили військові дії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Стимулом до переговорів стали два дні насильства вздовж кордону Ізраїлю з сектором Гази. За ці дні бойовики руху ХАМАС кілька разів обстрілювали Ізраїль, на що єврейська держава відповіла низкою авіаударів. Так, під час взаємного обстрілу загинули чотири палестинці, троє ізраїльтян отримали поранення.

Нагадаємо, 2007 року ХАМАС заявив про намір створити в секторі Гази ісламську державу і, в результаті кровопролитної громадянської війни з силами президента Палестинської автономії і лідера ФАТХ Махмуд Аббаса, захопив владу в секторі. В Ізраїлі ХАМАС було визнано терористичною організацією.

Прес-секретар ізраїльської армії повідомила, що остання ракета була випущена близько 20:00 за місцевим часом в середу. За її словами, по Ізраїлю було випущено 86 ракет, вісім з яких були перехоплені системою "Залізний купол", призначеної для перехоплення ракет і снарядів ближнього радіусу дії.

Хоча представник Міноборони Ізраїлю заявив, що сторони не досягли офіційного перемир'я, єгипетські посередники переговорів стверджують, що змогли налагодити мир.

"Єгиптяни володіють вражаючою здатністю вказувати ХАМАС, що його основний інтерес полягає не в атаках і у використанні терору проти Ізраїлю або інших цілях", - заявив представник Міноборони Ізраїлю Амос Гілад, проте він також зазначив, що єврейська держава не уклала прямої угоди з ісламістської фракцією , яка відмовляється визнати єврейську державу і закликає до її знищення.

"Можна сказати категорично, що не існує угоди з ХАМАС, ніколи не існувало і ніколи не буде.... Єдине, що було встановлено і сказано - це те, що там буде спокійно. Ми не зацікавлені в ескалації (насильства - ред.)", - підкреслив Гілад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram