ГоловнаСвіт

Америка збирається стати світовим лідером з видобутку нафти

Згідно з прогнозом міністерства енергетики США, наступного року виробництво нафти в країні сягне 11,4 млн барелів на день.

Америка збирається стати світовим лідером з видобутку нафти

Виробництво нафти у США зростає швидкими темпами, і незабаром країна, обігнавши Саудівську Аравію, зможе стати найбільшим світовим виробником нафти, повідомляє Associated Press, посилаючись на аналітиків нафтового ринку.

Завдяки високим цінам на енергоносії та застосуванню нових технологій у США виробництво сирої нафти й інших рідких вуглеводнів, до яких зараховують, зокрема, біопаливо, цього року може зрости на 7%, до 10,9 млн барелів на день. Таким чином, зазначає агентство, видобуток нафти в США зростає вже четвертий рік поспіль.

Згідно з прогнозом міністерства енергетики США, наступного року виробництво нафти й інших рідких вуглеводнів у країні сягне 11,4 млн барелів на день, що стане рекордним рівнем для цієї країни. Нинішній лідер Саудівська Аравія виготовляє 11,6 млн барелів на день. Росія 2011 року видобувала приблизно 10,2 млн барелів на добу. США продовжать зростання за цим показником і вже найближчими роками виб'ються у світові лідери, вважають експерти.

Також повідомляють, що до кінця 2012 року року виробництво нафти в США буде на максимальному рівні з 1998 року, а імпорт - на мінімальному з 1992 року (41%).

За прогнозом Citibank, видобуток американської нафти може становити 13-15 млн барелів на день до 2020 року, а північ США стане "новим Близьким Сходом", повідомляє Газета.ру, тоді як видобуток нафти в Саудівській Аравії до 2017 року не буде різко збільшуватися.

Востаннє США були лідером у видобутку нафти 2002 року, коли Саудівській Аравії через різке падіння цін на нафту після 11 вересня 2001 року довелося скоротити обсяги видобутку. Відтоді лідерами залишаються Росія і Саудівська Аравія, яка варіює видобуток залежно від коливання нафтових цін.

Зростання видобутку в США експерти пояснюють одразу низкою причин. Основний фактор - розвиток технології горизонтального буріння, що дозволяє швидше видобувати нафту.

Серйозний поштовх до розвитку нових технологій дали ціни на нафту, який тривалий час залишалися на високому рівні, що дозволило зробити значні інвестиції в розвідку і технології. Протягом останніх 10 років середня ціна на нафту дорівнювала 69 доларів за барель, тоді як попереднього десятиліття вона була 21 долар.

На зростання видобутку нафти вплинуло зниження ціни на природний газ. Через скорочення розробок газових родовищ залишилися без роботи обладнання і фахівці - ті перейшли на видобуток нафти.

Темпи Америки вражають навіть експертів. "Якби п'ять років тому хтось спрогнозував таке зростання, люди вирішили б, що він збожеволів, - говорить голова департаменту дослідження нафтового ринку в IHS CERA Джим Бурхард. - Це приголомшливо".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram