ГоловнаСвіт

Лукашенко вимагає грошей у ЄС

Білорусь має спільний з ЄС кордон.

Лукашенко вимагає грошей у ЄС
Пункт пропуска на белорусской границе
Фото: Lenta.ru

Євросоюз має фінансувати зміцнення безпеки на спільному кордоні з Білоруссю. Про це заявив президент республіки Олександр Лукашенко.

Відповідаючи на питання білоруських парламентарів, він повідомив, що доручив главі Держприкордонкомітету Ігорю Рачковському "йти в Брюссель і просити грошей на охорону кордону".

"Ми гроші витрачаємо, не один мільйон доларів щороку, а вони нам ще й санкції", - висловив своє обурення білоруський лідер.

"Ми, звичайно, прикриємо, але гроші ти мені вези", - додав президент, звертаючись до Рачковського.

Лукашенко підтвердив також, що останнім часом частина білоруських прикордонних сил була перенаправлена із західного кордону з Євросоюзом на південний - з Україною. Раніше повідомляли, що це рішення пов'язане зі зростанням контрабанди у південному напрямку і чемпіонатом Європи з футболу, який приймають Україна та Польща.

Західний кордон білоруський лідер запропонував посилити за рахунок міліції та місцевого населення. Проте він категорично проти збільшення чисельності прикордонних військ.

Наприкінці квітня повідомляли, що через чергове розширення санкцій з боку Євросоюзу Держприкордонкомітет Білорусі вирішив переглянути схему охорони кордону з ЄС. Пріоритет вирішили надати контролю за в'їздом до Білорусі, тоді як раніше зусилля щодо забезпечення безпеки на в'їзд і виїзд розподілялися рівномірно. Під час робочої поїздки в Могилевську область Лукашенко щодо цього заявив, що коли контроль на виїзд до ЄС з Білорусі був ослаблений - "на Заході отримали цілу хвилю мігрантів з Афганістану, Пакистану та Азії".

Нещодавно також повідомляли, що через Мінськ до Європи намагалися потрапити єгипетські екстремісти. Втім, незрозуміло, з чим саме була пов'язана активність нелегалів - з рішенням послабити контроль за виїздом з Білорусі або "посиленням" південного кордону республіки, куди була направлена частина прикордонників із західного кордону.

Білорусь має спільний з ЄС кордон загальною довжиною понад 1 тис. кілометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram