ГоловнаСвіт

Учені засумнівались у смерті Леніна від хвороби

Радянський лідер потерпав від атеросклерозу судин головного мозку.

Учені засумнівались у смерті Леніна від хвороби
Владимир Ленин (слева) и Иосиф Сталин
Фото: MedPortal

Учені запідозрили, що Володимир Ленін помер унаслідок отруєння. Причини смерті першого радянського лідера намагалися встановити американський невролог Гаррі Вінтерс (Harry Vinters) і російський історик Лев Лур'є.

Ленін помер 21 січня 1924 року у віці 53 років. Згідно з офіційним висновком, він потерпав від атеросклерозу судин головного мозку. Причинами смерті політика називають порушення кровопостачання мозку і крововилив у м'яку оболонку органа (інсульт).

За словами Лур'є, стан Леніна гіршав поступово. 1921 року він переніс інсульт, унаслідок чого паралізувало праву частину його тіла. Утім, історик вважає, що радянському лідерові вдалося відновитися після інсульту і на початку 1924 року він зміг вирушити на полювання.

Вивчивши історію хвороби Леніна та протокол розтину його тіла, Вінтерс зробив висновок, що за кілька годин до смерті політик був активним і розмовляв. Однак безпосередньо перед смертю він пережив серію судомних нападів. На думку невролога, це не схоже на класичні прояви інсульту.

Вінтер також з'ясував, що під час патолого-анатомічного дослідження тіла Леніна не провели токсикологічної експертизи. Відтак автори доповіді припустили, що радянського політичного діяча отруїли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram