ГоловнаСвіт

Ізраїль надає юрстатус трьом форпостам на Західному березі

Палестина гнівається.

Ізраїль надає юрстатус трьом форпостам на Західному березі
архивное фото

Ізраїль заявив, що надав правовий статус трьом поселенням на окупованому Західному березі річки Йордан, який раніше був частиною Палестини.

Про це повідомляє Reuters у вівторок, 24 квітня.

Цей крок може зміцнити владну коаліцію, але він спричинив різкий осуд Палестини.

Ізраїльські чиновники применшили рішення кабміну і відкинули звинувачення в тому, що уряд фактично створив перші нові єврейські поселення за останні 20 років.

Три форпости - Бручин, Сансан і Речел - зведені на землях Західного берегу, які Ізраїль назвав "державними", коли захопив район 1967 року. Палестинці сприймають цей район як частину своєї майбутньої держави.

"Група вирішила формалізувати статус трьох спільнот... які було створено 1990 року відповідно до рішень попереднього уряду", - заявив

прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Значна частина міжнародної спільноти вважає всі єврейські поселення на Західному березі незаконними. Утім, Ізраїль розрізняє населені пункти, які він схвалив, і форпости, яким він ніколи не давав офіційного дозволу.

Близько 350 поселенців живуть у Бручині і 240 у Речел, що в північній частині Західного берега річки Йордан. Сансан, населення якого становить 240 осіб, розташоване далі на південь.

Жоден форпост не отримав від Ізраїлю остаточного правового статусу формальної громади. Нетаньягу зіткнувся з питаннями в межах своєї власної партії "Лікуд" та інших правих партнерів по коаліції про свою прихильність до поселенців.

Ізраїльські офіційні особи називають невизначені технічні питання причиною затримки зміни статусу.

Засуджуючи рішення, представник палестинського президента Махмуда Аббаса Набіль Абу Рдайнах сказав: "Нетаньягу ще раз загнав справу у глухий кут".

Палестинці очікують офіційної відповіді від Нетаньягу на лист, який вони надіслали минулого тижня. У листі Аббас повторив свій заклик припинити всю поселенську діяльність. Мирні переговори із цього питання заморозили 2010 року.

Протягом багатьох років Ізраїль обіцяв своєму головному союзнику Сполученими Штатами прибрати десятки форпостів, але мало що зробив, аби виконати зобов'язання, через внутрішньополітичні негаразди.

Антипоселенська група "Мир зараз" заявила, що зміна статусу трьох форпостів відбулася вперше з 1990 року і зазначила, що комісія з чотирьох осіб не має повноважень, щоб запроваджувати такі зміни.

"Уряд Нетаньягу намагається обдурити громадськість і приховує свою справжню політику. Ця заява суперечить ізраїльським інтересам у налагодженні миру та у співіснуванні двох держав", - йдеться в заяві групи.

Разом з рішенням про статус трьох форпостів Нетаньягу хоче залагодити розбіжності у своїй коаліції з приводу майбутнього селища Бет-Ель на Західному березі, яке перебуває під загрозою знесення.

Суперечка, кому належить земля, на якій побудовано п'ять осель в районі Улпана, викрила чвари в Кабміні між членами партії "Лікуд" Нетаньягу і більш центристським міністром оборони Егудом Бараком.

Ізраїль пообіцяв Верховному суду, який розглядає заяви палестинців про власність на землю, виселити поселенців зі спірних будинків до 1 травня. Барак, використовуючи критику з боку низки міністрів "Лікуду" і законодавців, заявив, що уряд буде підтримувати це зобов'язання.

Але в інтерв'ю військовому радіо у вівторок Нетаньягу заявив, що уряд вирішуватиме проблему і просить Верховний суд про відтермінування.

Нагадаємо, учасники засідання Квартету країн-спонсорів близькосхідного врегулювання закликали відновити зірвані мирні переговори між Ізраїлем і Палестиною. Перемовини можуть загострити міжнаціональний конфлікт між Ізраїлем і Палестиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram