ГоловнаСвіт

Черговий льодовиковий період розпочнеться через 10 тис. років

Путін зустрівся з учасниками антарктичної експедиції.

Черговий льодовиковий період розпочнеться через 10 тис. років
Фото: news.zn.ua

Новий льодовиковий період неминучий, але щонайшвидше через 10 тис. років, сказали Володимирові Путіну російські вчені, коли прем'єр поставив питання про те, в якій фазі кліматичних змін Земля зараз. Людство зараз живе в найтривалішому міжльодовиковому періоді, пояснили Путінові.

Черговий льодовиковий період на Землі розпочнеться через 10-12 тис. років, заявив російський учений, учасник антарктичної експедиції Володимир Липенко.

У п'ятницю разом з іншими учасниками експедиції Липенко зустрівся з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним. Під час бесіди вчені розповіли главі уряду про дослідження на російській станції "Схід" в Антарктиді.

За допомогою технологій буріння фахівці досліджують кліматичні зміни, що відбувалися на Землі протягом кількохсот тисяч років.

Упродовж зустрічі прем'єр-міністр поцікавився результатами проведеної роботи і запитав, у якій фазі кліматичних змін Земля перебуває зараз - на шляху до загального потепління чи похолодання.

За словами Липенка, людство зараз живе у найтривалішому міжльодовиковому періоді.

"Тільки 400 тис. років тому орбітальні параметри Землі були такі самі, як у голоцені (там був дуже довгий міжльодовиковий період - 28 тис. років)", - сказав Липенко.

Саме той період учений назвав аналогом сучасного часу в масштабі кліматичної історії. Водночас Липенко зазначив, що людство вже пережило першу половину цього міжльодовикового періоду.

"У нас попереду ще 10-12 тис. років такого нормального стану: без різких катастрофічних змін рівня Світового океану, без різких змін температури", - сказав Липенко.

Путін уточнив, що ж чекає після цього на Землю.

"Цілком неминуче похолодання. Через 10-12 тис. років, я не можу сказати з точністю до року, почнеться нове заледеніння. Неминуче розпочнеться новий льодовиковий період", - сказав учений.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram