ГоловнаСвіт

Лукашенко: помилувані опозиціонери вийшли на волю не через тиск ЄС

За словами президента, якщо будуть ляпати язиками - повернуться назад

Лукашенко: помилувані опозиціонери вийшли на волю не через тиск ЄС
Фото: EPA/UPG

Помилувані опозиціонери вийшли на волю не через тиск Євросоюзу.

Про це заявив сьогодні президент Білорусі Олександр Лукашенко, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє кореспондент БЕЛТА.

"Не написали б прохання про помилування - сиділи б досі, і ті, хто там залишився і не написав цього звернення на ім'я президента, будуть сидіти. Ось і весь тиск. Ніхто на мене тут не натисне", - сказав президент.

При цьому глава держави попередив: "Ще один "тиск" - і ті базіки, які вийшли на волю і повинні подякувати, що з ними так обійшлися, можуть повернутися знову в колонію".

"Вони просто, напевно, жадають цього. Чесніше було б по-чоловічому прийти до когось там або натякнути: мовляв, уже набридло на волі, ми політв'язні, поверніть нас назад", - сказав керівник держави. "Тому ми тут жодного тиску не стерпимо. Перед цим я казав, за яких умов вони можуть вийти на волю", - додав він.

Водночас Олександр Лукашенко розповів, що, ухвалюючи рішення про помилування, зважав і на особисті аспекти: наявність маленької дитини в одного зі звільнених і проблеми зі здоров'ям в іншого. "Не було б малюка в одного, а в іншого спина раптом не заболіла б (там він уже ходити не міг, повзав, щоправда, тут, коли вийшов, побіг), я, може, навіть і не реагував би так на їхні прохання. Подумав, гаразд, нехай вони будуть у своїх сім'ях", - сказав глава держави.

"Але будуть ляпати язиками - повернуться туди. От і весь буде тиск", - наголосив президент.

"Якщо хочуть повернутися в колонію, нехай скажуть. Два слова, 2:00 - і ми їх знову туди повернемо, якщо вони хочуть цього", - додав він.

"Некрасиво президентові робити це. Треба припиняти це. А то їх, бачте, випустили, а 20 чи 30 тис. ув'язнених сьогодні такої пільги не отримали. Це нормально, це справедливо з боку президента? Ні", - вважає глава держави.

"Тому не слухайте, що хтось натиснув і т.д. Будь-який тиск боком вилізе", - попередив президент.

"Ось вони зараз кажуть: натиснули, тому послів пустили. Ми, навпаки, послам сказали: хлопці, ви поїхали, побудьте там, посли сьогодні висловили побажання повернутися сюди. Але треба ж перевернути ситуацію, щоб нібито не зганьбитися", - сказав глава держави. "Та люди ж не дурні, вони це розуміють", - додав він.

Нагадаємо, звільнення Саннікова, Бондаренка й інших політв'язнів є основною умовою скасування санкцій проти Білорусі, які запровадив Євросоюз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram