ГоловнаСвіт

200 тис. телевізорів у Лондоні стали непотрібними

Британці отримають якісний бездротовий інтернет.

200 тис. телевізорів у Лондоні стали непотрібними
Фото: bfm.ru

Великобританія повністю відмовилася від аналогового телемовлення на користь цифрового ТВ. 18 квітня держпрограма переходу на "цифру" перейшла в завершальну стадію.

Тепер звичайні телевізори, які не беруть цифровий сигнал і не підключені до спеціальних приставок, стали непотрібними. Втім, дотепер у Лондоні залишилося не так багато будинків, де аналогове ТБ є основним, - менше 200 тисяч.

Два тижні тому аналоговий сигнал відключив телеканал BBC2. Незважаючи на численні попередження, для багатьох лондонців зникнення з телеефіру звичних каналів стало несподіваним: більше 35 тисяч жителів британської столиці, не побачивши звичну картинку, подзвонили в службу підтримки організації Digital UK, що займається перепідключеннями.

У середу припинили роботу в аналоговому вигляді ще 4 телеканали: BBC One, ITV1, Channel Four і Channel Five. Мешканцям британської столиці і передмість доведеться перенастроювати свої телевізори і купувати ТВ-приставки. Цифрове обладнання, яке вже є, продовжить працювати у звичайному режимі.

Проект переходу на "цифру", який підтримує британський уряд, стартував 2008 року. Він передбачає повну відмову від використання аналогового телевізійного сигналу. Натомість жителі країни отримують безкоштовний доступ до 40 цифрових каналів, включаючи BBC3, BBC4 і додаткові сервіси ITV і Channel 4. Багатьом людям стануть доступні канали, що віщають у високій якості (high-definition).

Дві третини домогосподарств країни вже підключені до цифрових каналыв. Ще 2,5 млн домогосподарств перейдуть на цифровий сигнал до кінця цього місяця.

Переключення всієї країни на цифрове телебачення обійшлося Великобританії в 630 млн фунтів стерлінгів (близько 1 млрд доларів). Досить витратний проект планується окупити досить швидко: частоти, що звільнилися, будуть перепродані операторам стільникового зв'язку та інтернет-провайдерам. За даними Бі-бі-сі, держава зможе заробити на продажу частот до 5 млрд фунтів стерлінгів, або майже 8 млрд доларів. Британці отримають якісний бездротовий інтернет, доступний практично у всіх куточках країни.

На столиці проект не закінчується - після Лондона належить переключити на цифрове мовлення північно-східну і східну частини графства Кент, Північну Ірландію і ряд інших територій. Там, крім пакета Free View, як і раніше доступні п'ять аналогових каналів. Процес повного переключення на цифрове мовлення планується завершити до жовтня - тоді "цифра" охопить 98,5% населення Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram