ГоловнаСвіт

Брейвік хотів урятувати Норвегію від наступу на її культуру

Звинувачений у тероризмі Андерс Брейвік закидає владі Норвегії обман людей і нищення національної ідентичності норвежців.

Брейвік хотів урятувати Норвегію від наступу на її культуру

Про це він заявив у вівторок, 17 квітня, під час промови в суді Осло.

"Норвегію не можна вважати демократичною країною, поки в ній присутня цензура. Влада обманює людей. Ніхто не запитав у жителів Норвегії, чи хочуть вони такого вторгнення ззовні, такої імміграційної політики, яка порушує їхні права, руйнує усталені етнічні групи, наступає на християнські цінності", - сказав Брейвік.

Він додав, що Норвегія - це "в'язниця, де людина не може вільно висловлюватися".

Брейвік також звинуватив журналістів у необ'єктивності: "Вони не журналісти, ті, хто підтримує політику мультикультуралізму - політичні активісти".

Обурення присутніх у залі спровокувало порівняння молодіжного крила робітничої партії, табір якої Брейвік розстріляв на острові Утойя, з організацією "Гітлерюгенд".

"Робітнича партія за 60 років існування зруйнувала наші етнічні групи, нашу культуру й ідентичність", - сказав обвинувачений у своїй промові.

"Я хотів врятувати Норвегію від наступу на її культуру, традиції, цінності", - заявив Брейвік.

Суддя кілька разів переривала промову обвинуваченого, вимагаючи, щоб він уклався у належні 30 хвилин, проте обвинувачений наполягав, що тільки дочитавши 13-сторінкову промову до кінця, він зможе пояснити, чому вчинив теракт.

"Напади мали превентивний характер, і тому я не визнаю за собою кримінальної провини", - сказав Брейвік, додавши: "Мене потрібно звільнити".

Нагадаємо, судовий процес над Брейвіком почався в Осло 16 квітня. За результатами нещодавньої психіатричної експертизи Брейвіка визнали осудним, і він задоволений цим рішенням. Перед тим Брейвік заявляв, що воліє отримати довічне ув'язнення, ніж примусове лікування.

Брейвік організував і здійснив подвійний теракт у Норвегії 22 липня 2011 року. Спочатку він улаштував вибух у центрі Осло, а потім вирушив до молодіжного табору на острові Утойя і відкрив вогонь по підлітках. Коли на острів прибула поліція, він здався без спротиву.

Пояснюючи свої дії, Брейвік заявив, що хотів привернути увагу Норвегії та Європи до напливу мусульманських мігрантів і виступив так проти мультикультуралізму, на його думку - руйнівного. Як наголошує ANB-NTB, саме на боротьбі з мультикультуралізмом ґрунтується спроба Брейвіка довести, що його дії були самообороною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram