ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Зламані Штати

Наврядчи організатори дебатів й гадку мали наскільки вдало зіграє локація. Каліфорнійська Бібліотека Президента Рональда Рейгана - найбанальніше місце для перших дебатів республіканських кандидатів у Президенти США 2012. Та раптом цей бекграунд несподівано яскраво підкреслив новий, величезний розкол у "партії слонів".

Зламані Штати
Фото: ladylibertytoday.files.wordpress.com

Між традиційними республіканцями рейганівських переконань та новими, екстремістами з Чайної Партії. Це Сполучені Штати Америки, які вам буде важко вже впізнати. На тлі рекордно низького рейтингу Президента Обами, цілком можливо хтось з цих людей за рік вирішуватиме долю доларів у ваших руках чи під вашою подушкою.

Попри те, що учасників було вісім, дебатували, по суті, лише двоє. Колишній губернатор Массачусетса Міт Ромні та нинішній урядник Техасу Рік Пері домінували всі 105 хвилин трансляції. Інші опинились за бортом дискусій. Навіть Мішель Бакман, єдина жінка-кандидатка, виглядала вже "вчорашнім днем". Після цієї ночі її президентські шанси повністю розвалились, хоча ще місяць тому й рейтинги, й медіа, й сам Бог (зі слів конгресвумен) пророкували їй двобій з Обамою. Та не гаятимемо більше часу на лузерів, а ближче глянемо на очевидних переможців.

Це був перший серйозний тест на витривалість для техаського ковбоя Ріка Пері. До цього, він зверхньо ігнорував двобої із партійними суперниками за президентство. За це зі старту своєї кампанії у серпні здобув славу "міцного горішка" і лаври найвірогіднішого здобувача республіканської номінації у Президенти 2012. Що ж, на цих дебатах він нікого не залишив сумніві щодо своєї "твердості". Cаме через це номінація його вже не виглядає такою очевидною. "Затвердий" може виявитись техаський губернатор для більшості американців. На небезпечну дорогу до провалу тягне Пері його жорстка позиція щодо Social Security, програми держпідримки малозабезпечених. Він неодноразово закликав ліквідувати її. “Це страшенна брехня. Це фінансова піраміда” - так обізвав Пері схему під час дебатів.

Що ж, може дійсно вона і потребує реформ. Однак з огляду на найважчі часи в Штатах з часів Великої Депресії, тепер це єдина надія не померти з голоду для мільйонів американців. Тож може атаки на Social Security і зривають овації серед прихильників "Чайної Партії", що прагне смерті "всього державного". Може це й робить Пері безсумнівним лідером цього екстримістького крила Республканської Партії. Однак це маргінальна підтримка і прихильності хоча б половини американців не здобуде. Ба більше - на погрозах згорнути цю програму не можливо навіть й республіканську номінацію на президенство отримати. Оскільки серед прихильників партії - більшість похилого віку. Саме такі американці найважче залежать від Social Security.

Тому, хоч Рік Пері за останній місяць і важко працював, аби причесати свої досить "абразивні" погляди на роль релігії у державі, держави у житті американців, та на економіку. Однак ці дебати показали - він й досі занадто радикальний для здобуття симпатій більшості.

Це тільки на руку Міту Ромні, який розбудовує імідж "поміркованого" республіканця, старого гартування, не чіпаючи священний статус Social Security, не роблячи різких заяв, аби не загнати себе далеко в опозицію. Бо у Штатах Президентами стають не республіканці чи демократи, а ті, що знаходять "золоту середину" і завойовують "безпартійних", справжніх королів серед американських виборців. Ромні і у дебатах виявився справнішим за "необїждженого" Пері. Екс-губернатор Массачусетса вочевидь зробив висновки зі своєї поразки на минулих перегонах за республіканську номінацію у президенти 2008.

Попри те, що найбільше вогню розпалила підтримка малозабезпечених, все ж темою номер один лишалась економіка. Рік Пері запевняв, що часи кейнсіанської моделі, тобто врегульованих державою ринкових відносин, минули. І економіці треба дати повну волю, нехай живе без жодного втручання держави.

Водночас не забував вихвалятися своїми державницькими заслугами, як губернатор Техасу. Зокрема у збільшенні робочих місць та пожвавленні бізнесу. Міт Ромні одразу атакував це, мовляв, Пері все життя пропрацював чиновником й гадки не має як змусити економіку працювати. А те, що Техас виглядає економічною оазою на тлі висушеної Великою Рецесією країни, так то наслідки відсутності сильної опозиції там і буму нафто- та газовидобутку у штаті.

“Це все прекрасні речі, та Губернатор Пері не може вірити, що дійсно все це створив самотужки”, - сказав Ромні. - “Якби він дійсно намагався таке сказати, що ж, це було теж саме, якби Ел Гор (віце-президент у 90-х, запустив масове використання Інтернету) називав себе творцем Інтернету”.

Було чим вдарити у відповідь й Пері: “Не подобається як я створюю робочі місця? Коли керував власною компанією, Міт Ромні теж їх створював. Тільки за кордоном!”. Техаський губернатор точно в курсі найслабшого місця свого головного конкурента - це бізнес-минуле та нинішні величезні статки. Багатії неабияк дратують тепер пересічних американців, що досі мають справу із високим безробіттям та замороженими вже кілька років зарплатами.

Серед інших цікавих моментів цих дебатів - повна відсутність “моральних” тем. Гарячі питання минулих виборів, гей-шлюби чи аборти, республіканці вже не ризикували чіпати. Наврядчи цим переймається середня американська родина, яка зводить кінці з кінцями й думає, як розказати дитині, що її батьки не можуть оплатити вищу освіту. З тієї ж ж причини республіканські кандидати байдуже ставляться і до закордонної політики. Вперше за десять років на дебатах “слонів” ані війни в Афганістані чи Іраку, ані Близького Сходу. Так, тільки уявіть собі цей новий рельєф вже зовсім інших, посткризових Сполучених Штатів. Тут майбутніх президентів більше не цікавить бути “глобальним поліцейським” чи ідея збереження статусу країни №1. Вони не того гатунку, які б відправляли людину на місяць, планували розвал Радянського Союзу чи створювали б Силіконову Долину. Вони не запропонують щось схоже на Новий Курс Рузвельта, що вивів країну з Великої Депресії. Ця вісімка була б щаслива, якби просто дожити до переобрання без дірки у бюджеті.

Тож поки кандидати дебатували того вечора, перед очима у них височів музеєфікований "Борт №1". Від Ніксона до Джорджа Буша-молодшого, він возив лідерів "вільного світу" протягом кількох декад. Останніх з тих, хто мислив “великими ідеями”. 7 вересня 2011 він перетворився на ще один музейний експонат - у пам’ять померлій “американській мрії” та самовпевненості Штатів робити великі речі. На літак дивились вісім пар очей, що соромляться навіть дебатувати про науку, зізнатися у прихильності до еволюції чи вірі у глобальні зміни клімату. Ту саму науку, що з кожним днем штовхає далі попереду США китайців, індійців чи бразильців.

Максим ХортицкийМаксим Хортицкий, "Тонис", специально для LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram