>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

​Артем Довбик не допоміг «Жироні» перемогти «Атлетік Більбао»

Черговий сухий матч для Артема Довбика залишає його на другому місці бомбардирської гонки в Ла Лізі. 

Гравці «Жирони» перед матчем
Фото: facebook.com/gironafc
Гравці «Жирони» перед матчем

Українці Артем Довбик і Віктор Циганков прибули в Більбао скористатися тим, що мадридський «Реал» утратив очки, й зменшити розрив у турнірній таблиці, однак «Атлетік» засипав їх голами. Каталонська команда повертається додому з поразкою.

У понеділок, 19 лютого, на «Сан-Мамес» відбувся матч 25-го туру чемпіонату Іспанії — «Атлетік Більбао» приймав «Жирону». 

У двох попередніх зустрічах «Жирона» не забила жодного разу — нічия вдома з «Реалом Сосьєдад» (0:0) і розгром від «Реала Мадрид» на виїзді (4:0). Тож перемога каталонцям була вкрай важлива.

Однак «Атлетік» не пропускає вдома з 29 жовтня, з моменту нічиєї з «Валенсією». «Сельта», «Райо Вальєкано», «Атлетіко Мадрид», «Лас-Пальмас», «Реал Сосьєдад», «Мальорка» — усі вони зазнали поразки від нестримного клубу з Більбао. Актуальна безпрограшна серія команди Ернеста Вальверде складається з двох нічиїх і трьох перемог. Отже, баски були заряджені на успіх, адже лише п’ять очок відділяють їх від виходу в ЛЧ. 

«Реал Мадрид» святкує другий гол у ворота «Жирони»
Фото: twitter.com/realmadrid
«Реал Мадрид» святкує другий гол у ворота «Жирони»

На поєдинок з «Атлетіком» зі складу «Жирони» вибув центральний захисник Дейлі Блінд. На передматчевій конференції наставник каталонців Мічел повідомив, що Блінд до останньої хвилини був під питанням через сильну травму лівої ноги, яка заважає йому нормально працювати і, зрештою, не встиг відновитися. Минулого туру голландець пропустив розгром на «Сантьяго Бернабеу» (4:0) через дискваліфікацію за п'ять жовтих карток у сезоні. 

Також до команди не змогли приєднатися дискваліфікований Ян Коуту і травмовані Давід Лопес, Тоні Вілья, Хастін Гарсія й Хоель Рока. Тренера «Жирони» теж не було через червону картку в протистоянні з «Реалом Сосьєдад», це вже другий матч Мічела на трибунах.

До заявки «Атлетіка» потрапили Ніко Вільямс і Гурузета, відсутні через травму в грі проти «Альмерії».

Українці Віктор Циганков й Артем Довбик розпочали поєдинок у стартовому складі.

Перші хвилини стали холодним душем для «Жирони». Уже на другій хвилині баски відкрили рахунок. Невдалий пас Алейша Гарсії все зіпсував: поперечну передачу півзахисника через пів поля перехопив Беренгер, який пробив лівою ногою точнісінько у крайній кут воріт голкіпера «Жирони» з-за меж штрафного майданчика – 1:0. Кілька хвилин опісля Вільямс міг збільшити відрив, але нападник ударив неточно й м'яч прокотився поруч зі стійкою.

Аргентинський воротар «Жирони» Пауло Гассаніга пропускає перший гол у матчі іспанської Ла Ліги між клубом «Атлетiк» і ФК «Жирона», 19 лютого 2024 р.
Фото: EPA/UPG
Аргентинський воротар «Жирони» Пауло Гассаніга пропускає перший гол у матчі іспанської Ла Ліги між клубом «Атлетiк» і ФК «Жирона», 19 лютого 2024 р.

На першу атака «Жирона» спромоглася на 9-й хвилині поєдинку. З передачі Довбика удару в площину воріт завдав Циганков, але Унаї Сімон дотягнувся й відбив лівою рукою на кутовий. За 10 хвилин Віктор Циганков пробив удруге з-за меж штрафного майданчика в дальню девʼятку, але мʼяч пролетів вище від перекладини. На 34-й «Жирона» створила ще один момент: Циганков обмінявся пасами з Мартіном, пройшов Берчіче й віддав передачу на Довбика, а той в один дотик на лінію півкола, куди підбіг Еррера, який вистрілив, однак рикошет від захисника перевів м'яч повз дальню стійку.

«Атлетік Більбао» не тиснув монументально, але футболісти «Жирони» досить часто припускалися помилок на власній половині поля, які призводили до гострих моментів поруч з воротами Гассаніги. Відсутність ключового гравця захисту Дейлі Блінда була дуже відчутною для команди Мічела. Також варто відзначити повільність «жиронців» у прийнятті рішень.

Захисник «Атлетіка» Єрай Альварес (праворуч) бореться за м’яч з нападником «Жирони» Віктором Циганковим під час футбольного матчу іспанської Ла Ліги, 19 лютого 2024 року.
Фото: EPA/UPG
Захисник «Атлетіка» Єрай Альварес (праворуч) бореться за м’яч з нападником «Жирони» Віктором Циганковим під час футбольного матчу іспанської Ла Ліги, 19 лютого 2024 року.

На перерву каталонці пішли, завдавши трьох ударів, причому лише одного в площину воріт. Натомість «Атлетік» домінував на чужій половині поля, створював гострі моменти, тому «Жирона» чудом утримала мінімальний рахунок.

По перерві вона змогла зрівняти його: після прострільної передачі з лівого флангу від Мартіні Віктор Циганков випередив захисника – 1:1. Для українця це п'ятий гол за сезон в іспанському чемпіонаті.

Але довго насолоджуватися голом баски не дали. На 56-й хвилині Беренгер оформив дубль. І знову після фатальної втрати м'яча, цього разу від Мігеля Гутьєрреса. Футболіст під час пресингу Вільямса й Гурусети намагався віддати пас п'яткою назад, але суперники перехопили м'яч. Гурусета відразу ж оформив розрізну передачу на Беренгера, а той у дотик замкнув – 2:1. На 60-й хвилині Іньякі Вільямс теж записав гол на свій рахунок: нападник зумів обійти відразу двох захисників і запустити м'яч, той влетів у сітку рикошетом від стійки — 3:1.

Нападник «Атлетіка» Вільямс (ліворуч) святкує забиття гола (2:1) на стадіоні «Сан-Мамес» у Більбао, 19 лютого 2024 року.
Фото: EPA/UPG
Нападник «Атлетіка» Вільямс (ліворуч) святкує забиття гола (2:1) на стадіоні «Сан-Мамес» у Більбао, 19 лютого 2024 року.

Ще один небезпечний момент, яким міг скористатися Вільямс, стався на 67-й хвилині. Воротар Пауло Гассаніга не зміг відбити пас, утратив м'яч за два метри від воріт і ледь устиг вибити його з-під нападника «Атлетіка».

На 75-й хвилині після подачі зі штрафного Алейша Гарсія на добиванні вдало замкнув навіс Ерік Гарсія та скоротив відстань в один гол — 3:2.

На 89-й автор першого забитого гола за «Жирону» Віктор Циганков пішов з поля. 

У компенсований час команда Мічела мала божевільний момент, однак реалізувати не змогла. Савіо з правого боку штрафного майданчика намагався прокинути м’яч повз воротаря, Сімоне відбив його, а Соліс, який щойно вийшов на заміну Циганкову, зіграв на добиванні в порожні ворота. Однак центральний захисник «Атлетіка» Вівіан таки вибив м'яч головою просто з позиції воротаря. Тож «Атлетік» продовжує серію безпрограшних матчів, а для команди з Жирони ця поразка є другою поспіль і третьою в сезоні.

Півзахисник «Атлетіка» Бенат Прадос (праворуч) бореться за м’яч із нападником «Жирони» Савіо під час матчу іспанської Ла Ліги, 19 лютого 2024 р.
Фото: EPA/UPG
Півзахисник «Атлетіка» Бенат Прадос (праворуч) бореться за м’яч із нападником «Жирони» Савіо під час матчу іспанської Ла Ліги, 19 лютого 2024 р.

Тренер «Жирони» Мічел Санчес так проаналізував поразку: «Ми очікували складної гри з дуже хорошим тиском суперника і намагалися вийти з-під цього тиску. У першому таймі нам не вистачало рішучості в єдиноборствах і в третій зоні. Другий тайм був хорошим, ми створювали гольові моменти, але також помилялися біля їхніх воріт. Це була важка гра, але в першому таймі, коли ми домінували, нам не вистачало глибини. Не можна очікувати, що ми весь час будемо перемагати. Індивідуальні помилки стосуються всієї команди».

Ернесто Вальверде відзначив гру своєї команди: «З емоційної точки зору і з точки зору очок це багато значить, тому що «Жирона» робить усе в цьому сезоні. Дуже важливо бачити, що ми змагаємося з такими командами. Це три очки, які багато значать, і ми побачимо, що попереду нас чекають великі ігри. Нам довелося докласти зусиль. У першому таймі мали моменти, але намагалися завершити і створити більше небезпеки. Ключовим моментом було те, що вони не йшли вперед занадто багато разів і що бачили, що ми також можемо завдати їм шкоди».

 Головний тренер «Атлетіка» Ернесто Вальверде під час матчу
Фото: EPA/UPG
Головний тренер «Атлетіка» Ернесто Вальверде під час матчу

Після чергової поразки «Жирона» залишилася на другому місці турнірної таблиці Ла Ліги – 56 очок. «Реал Мадрид» лідирує з відривом у 6 очок (62). Найближчим переслідувачем команди Мічела є «Барселона», яка відстає лише на два пункти (54). «Атлетік Більбао» завершує 25-й тур чемпіонату Іспанії на п'ятому місці з 49 очками.

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram