>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Революція в олімпійському русі: МОК опублікував нову концепцію про трансгендерів у світовому спорті

Програму розробляли протягом двох років.

Фото: МОК/Грег Мартін

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) на своєму офіційному сайті презентував нову концепцію справедливості, інтеграції та недискримінації на основі гендерної ідентичності та статевих відмінностей.

Концепція включає десять принципів, ключовими з яких є інклюзивність, запобігання шкоді, відсутність дискримінації, справедливість, відсутність переваги в когось зі спортсменів, пріоритетність здоров'я та право на приватне життя.

На думку авторів, нові правила допоможуть сприяти створенню безпечних і сприятливих умов для більшості спортсменів.

Тепер рівень тестостерону більше не є достатньою підставою, щоб визначити чесність одержуваної переваги у змаганнях. За новими рекомендаціями МОК, "жоден спортсмен не може бути виключений зі змагань на підставі його трансгендерної ідентичності чи статевих відмінностей".

Таким чином, резолюція МОК, прийнята у 2015 році, яка дозволяла трансжінкам виступати в жіночих спортивних командах незалежно від того, який гендер їм був приписаний після народження, за умови рівня тестостерону, нижчого за певне значення, була визнана застарілою.

Водночас у комітеті заявили, що не в змозі випустити правила, які визначають критерії допуску для кожного виду спорту. Організація залишила це на розсуд федерацій.

Крім того, спортивним організаціям у кожній країні також необхідно буде враховувати конкретні етичні, соціальні, культурні та правові аспекти, які можуть мати значення у їхньому контексті.

МОК розробляв цей документ протягом двох років, спираючись на консультації з більш ніж 250 спортсменами та зацікавленими сторонами. Документ набуде чинності після зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram