>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

"Зорю" запідозрили у фальсифікації проведення обов'язкових тестів на COVID-19 перед матчами чемпіонату

Луганчани відповіли на ці звинувачення.

"Зорю" запідозрили у фальсифікації проведення обов'язкових тестів на COVID-19 перед матчами чемпіонату
"Заря" - "Колос"
Фото: ФК "Заря"

Луганська "Зоря" на своєму офіційному сайті відреагувала на інформацію в ЗМІ з приводу того, що клуб не дотримується процедури проходження тестів на коронавірус.

"28 травня команда пройшла перше тестування на коронавірус, про що є відповідні документи. Згідно з усіма рекомендаціями, у команди є два тижні для проходження наступного тесту.

Однак футбольним клубом "Зоря" було прийнято рішення провести додаткове тестування в рамках експрес-тесту, про що було повідомлено на офіційному сайті в четвер 4 червня. Відповідні документи так само є в наявності.

Наступний ПЛР-тест запланований у нас на вівторок, 9 червня, в рамках підготовки до гри з київським "Динамо".

Футбольний клуб "Зоря" робить усе відповідно до рекомендацій МОЗ і своєчасно проводить тестування гравців для відновлення футбольних матчів", - ідеться у заяві.

Раніше "Зоря" опублікувала фотозвіт проходження тестування на коронавірус. При цьому клуб повідомив, що всі тести гравців і персоналу луганського клубу - негативні. Однак "Зоря" не уточнила, що цей результат був отриманий завдяки ПЛР-тестуванню, якого вимагає медичний протокол Міністерства охорони здоров'я України й Української асоціації футболу (УАФ).

На фото видно, як гравці проходять тестування за допомогою експрес-тестів. Фотографій, де було б видно, як гравці проходять затверджене в медичному протоколі ПЛР-тестування, немає.

"Зоря" здає експрес-тести на коронавірус
Фото: ФК "Зоря"
"Зоря" здає експрес-тести на коронавірус

Цей факт і викликав підозри в порушенні "Зорею" протоколу безпеки, через що їй загрожують санкції, аж до втрати очок.

Голова Спортивно-медичного комітету УАФ В'ячеслав Попов, свою чергою, в інтерв'ю Tribuna.com прокоментував заяву луганчан про проходження командою першого тестування на коронавірус 28 травня.

Попов зазначив, що наприкінці травня представники луганського клубу здавали тест на імуноглобулін, а ПЛР-тестування вони повинні були пройти перед учорашнім матчем з "Колосом" (1:0).

"Назріває скандал, тому що вони повинні були зробити не той тест 28 травня. Тоді вони повинні були зробити ПЛР-тестування, а зробили на імуноглобулін", - заявив голова комітету.

При цьому Попов зазначив, що рішення про проведення поєдинку "Зоря" - "Колос" повинен був ініціювати делегат матчу.

"Там повинен делегат вирішити. Він зв'язується з керівництвом УАФ щодо рішення по матчу. А асоціація вже приймає рішення, керуючись державними документами.

Делегатові матчу за 90 хвилин до гри надається заповнений лікарями обох команд спеціальний бланк, який розробив (медичний) комітет: у ньому вказується весь склад команди, температура кожного в день гри, дата проведення ПЛР-проби і результат (негативний або позитивний).

Тому те, що було в "Зорі", думаю, це їхня перша й остання проба. Вони повинні виконати те, що потрібно, згідно з документами УАФ і уряду. Документ, який пише лікар клубу, має юридичну основу, і якщо перевірять факт наявності підроблення, то це підлягає юридичній відповідальності, аж до ув'язнення на певний термін", - підкреслив Попов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram