>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Зворотній відлік

Історія спорту – як шкільна дошка для крейди: коли закінчується простір, попередній текст затирають ганчіркою і починають писати заново. У липні 2009-го виповнюється 15 років останньому з 35 рекордів великого українського легкоатлета Сергія Бубки, і вперше за довгі роки світ спорту розділився – треба орієнтуватися на недосяжне чи варто переписати історію?

Зворотній відлік

Українець підняв планку на висоту 6 метрів, і довгий час боровся лише з лінійкою – суперників у конкурсній програмі у Бубки не було. За часів кар’єри Сергій носив унікальний статус «єдиного чемпіона світу» у стрибках з жердиною. Адже він вигравав поспіль усі світові першості, відтоді, як цей вид спорту з’явився у програмі змагань. Бубка пішов зі спорту і залишив поколінням цифри: число 6,15 – це рекорд світу для закритих приміщень, а 6,14 – рекорд відкритих арен.

Стрибунів, що здолали висоту 6 метрів із жердиною, на планеті небагато – 17. Більшість із них час від часу намагаються побити рекорди Бубки, однак поки що без особливого успіху. 
Втім, те, що не вдається зробити на майданчику для стрибків, можна здійснити поза ним. Відомий стрибун із Франції Роман Месніл розпочав кампанію за повернення старих правил для стрибків із жердиною або ж анулювання рекордів Сергія Бубки. Які, власне, були встановлені при старих правилах, однак не відповідають новим. Суть нововведень, які обурили француза, – заборона стрибунам торкатися планки і притримувати її та зменшення на третину площини опори, на якій планка тримається.

Заклик француза дуже несподівано знайшов багато прихильників. Найбільше таких виявилося в Росії. «Скасування заборони торкатися планки рукою мене насправді мало цікавить – я планку й не чіпав ніколи. А ось площина опори куди цікавіша, – каже учасник двох Олімпіад росіянин Віктор Чистяков. – Всі рекорди Бубки були встановлені з опорою площиною 75 міліметрів. Причому, зауважу, не всі рекорди встановили чисто. Були і такі, коли Бубка чіпав планку, та тремтіла, проте залишалася на місці. Зменшивши площину опори, нам просто залишили менше шансів. Коли планка після стрибка коливається і лишається стояти, кажуть: «Пощастило людині!» А наше везіння взяли і обрізали на 35%. Я вважаю, умови мають бути однаковими для всіх. А якщо вони змінилися, можливо, варто переглянути рекорди Сергія Бубки? Ми намагаємося повернути ситуацію назад, так буде справедливіше».

Із 17 осіб клубу «6 метрів» десятеро подолали гросмейстерську межу до 2003 року, коли вступили в силу нові правила. І ця статистика – козир опонентів Бубки. Роман Месніл зібрав уже приблизно 70 підписів від стрибунів з жердиною за скасування цих правил, Сергій Чистяков пообіцяв долучити підписи більшості російськомовних спортсменів. Утім правда в тому, що не лише в Росії вважають, що нові правила стрибків заважають молоді побити досягнення легендарного атлета. Навіть в Україні, на батьківщині Сергія, де Бубка безумовний авторитет і взірець, незадоволення чути все частіше.
«Звичайно, позбавляти рекордів Сергія Назаровича не можна, проте я за старі правила. Так буде чесніше щодо нинішніх спортсменів, – впевнений Денис Юрченко, бронзовий призер Олімпіади-2008. –Гадаю, для багатьох спортсменів та глядачів буде краще, якщо повернути старі правила. Відразу збільшаться результати. Скільки разів у мене було таке, що стрибав 5,90 м., планка тремтіла і падала. А якби був довшим кілочок, могла би й встояти. Сумніваюся, звичайно, що хтось найближчим часом замахнеться на рекорди Бубки, проте те, що стрибків за 6 метрів, якщо повернути все як було, стане більше, – це факт».

Сам Сергій Бубка каже, що не розуміє причини обурення спортсменів: «Коли ми у Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій ухвалювали рішення про зміну правил, то навіть не думали, що чиясь збочена уява може перекрутити все так, що під загрозу поставлять славне минуле нашого улюбленого виду спорту. Суть змін суто змагальна. Як це впливає на минулі досягнення, для мене загадка».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram