ГоловнаСуспільствоЖиття

​Завершили розслідування щодо глави "Укрспецекспорту" і сина ексзступника глави РНБО

Йдеться про Павла Букіна та Ігоря Гладковського.

​Завершили розслідування щодо глави "Укрспецекспорту" і сина ексзступника глави РНБО
Фото: Lb.ua

Завершили розслідування справи стосовно ексдиректора одного з підприємств концерну "Укроборонпром", а саме "Укрспецекспорту", та сина колишнього першого заступника секретаря РНБО.

Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП).

"27 лютого 2024 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно колишнього генерального директора ДК «Укрспецекспорт» та особи, близький родич якої обіймав посаду в Раді національної безпеки і оборони України, злочинні дії яких завдали ДК «Укрспецекспорт» (що входить до сфери управління державного концерну «Укроборонпром») збитків на майже 13 млн грн", – йдеться у повідомленні. 

Як стало відомо раніше, йдеться про Павла Букіна та Ігоря Гладковського.

Зазначається, що за дорученням прокурора САП детективи НАБУ відкрили матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

Розслідування за фактами зловживань у оборонній сфері САП та НАБУ розпочали після оприлюднення журналістських розслідувань, зокрема команди Bihus.Info.

Слідчі встановили, що колишній гендиректор ДК "Укрспецекспорт" змовився із сином на той час першого заступника секретаря РНБО України, "з метою надання останньому неправомірної вигоди за рахунок коштів ДК «Укрспецекспорт»", шляхом укладення договору про поставку обладнання". 

За даними слідства, протягом серпня 2016 року – лютого 2017 року вони забезпечили укладення та виконання необхідних договорів між ДК "Укрспецекспорт" та підконтрольним Гладковському товариством про закупівлю висотомірів для авіаційної техніки на загальну суму 14 377 249,99 грн. При цьомурізниця між ринковою вартістю товарів та ціною договору склала 12 947 075,99 грн.

"Ці дії призвели до того, що ДК «Укрспецекспорт» завдано збитки у розмірі 12 947 075,99 грн. У свою чергу близький родич колишнього посадовця РНБО України збагатився на цьому на понад 170 тис. доларів США – саме стільки він отримав за виконання згаданого контракту", – зазначили у САП.

Також додали, що Гладковський і Букін дотримувались конспірації та вживали усіх заходів для приховання власної участі у схемі. 

Розкрити злочини допомогли компетентні органи Об’єднаних Арабських Еміратів та Особливого адміністративного району Китайської Народної Республіки Гонконг, інформація від яких підтвердила реальну вартість поставлених товарів, а також роль та участь відповідних іноземних компаній та їхніх посадових осіб.

Дії колишнього генерального директора ДК "Укрспецекспорт" Букіна кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 КК України – зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. 

Дії Гладковського кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України – організація вищевказаного зловживання.

Вони перебувають у розшуку, тому щодо них здійснювалося спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Що відомо про справу

  • У 2019-му журналісти програми "Наші гроші" повідомили, що син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський був учасником мільйонних схем розкрадання в оборонному комплексі. За інформацією журналістів, Гладковський-молодший разом з партнерами організував приблизно в 2015 році поставки контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому державні оборонні підприємства переплачували за товар у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду. Після появи цієї інформації Гладковський-молодший подав до суду на Дениса Бігуса. 
  • У 2019 році тодішній генеральний директор держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус доручив провести службове розслідування за фактом підписання ексгендиректором Павлом Букіним наказу про зміну статуту ДК "Укрспецекспорт".
  • У 2020 році НАБУ і САП вже розслідували справу проти Гладковського, якого підозрювали у відмиванні грошей.
  • 22 квітня 2021 року Ігоря Гладковського НАБУ оголосило в розшук. За даними слідства, підозрюваний у 2015-2017 роках реалізував схему з постачання контрабандних товарів підприємствам "Укроборонпрому" з використанням ТОВ "Оптимумспецдеталь" та інших компаній. За цією схемою Ігорю Гладковському нібито перераховували 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку – 950 тисяч гривень. Він тричі не з'явився на допит в НАБУ.
  • У жовтні 2023 САП і НАБУ заочно повідомили про підозру колишньому генеральному директору ДК "Укрспецекспорт" та синові першого заступника секретаря РНБО України. Зловмисники завдали компанії збитків на майже 13 млн грн.
  • А у листопаді 2023 ВАКС заочно заарештував Ігоря Гладковського у справі "Укроборонпрому".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram