ГоловнаСуспільствоЖиття

​Понад 80% українців, які мали право голосу в 1991 році, зараз проголосували би за Чорновола - опитування

На перших президентських виборах перемогу здобув Леонід Кравчук із результатом 61,6%.

​Понад 80% українців, які мали право голосу в 1991 році, зараз проголосували би за Чорновола -  опитування
Фото: novosti-n.mk.ua

За лідера Народного Руху України В'ячеслава Чорновола на перших президентських виборах в Україні проголосували б 74% українців, якби вони опинилися в 1991 році, а за Леоніда Кравчука - 13%.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

У перерахунку на тих, хто голосував би і визначився з вибором, 86% голосів було б віддано за Чорновола і 14% - за Кравчука. Зокрема серед респондентів, які справді у 1991 році мали право голосу (нині це люди віком 50 років і старші) 81% проголосували б за Чорновола і 10% - за Кравчука, зазначається в результатах дослідження.

За даними КМІС, у всіх макрорегіонах України більшість населення проголосувала б за Чорновола. Переважно найбільше - на заході (86% серед усіх респондентів) і в центрі (80%). Водночас на півдні Чорновола підтримали б 58% опитаних (Кравчука - 17%), на сході - 63% (Кравчука - 28%).

Опитування проводили методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 1 031 повнолітнього респондента з усіх підконтрольних регіонів України. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, і 1,4% - для показників, близьких до 5%. В умовах війни до неї додають певне систематичне відхилення.

  • На перших президентських виборах, які 1 грудня 1991 року відбулися після проголошення незалежності України, перемогу здобув Кравчук із результатом 61,6%, Чорновіл отримав 23,3% голосів. Кравчук отримав абсолютну більшість голосів скрізь, окрім Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, де більшість голосів отримав Чорновіл.
  • Чорновіл трагічно загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі біля Києва. У Народному Русі України назвали його загибель політичним убивством. Протягом наступних років слідчі органи неодноразово закривали і відривали кримінальне провадження за фактом його загибелі.
  • У січні 2014 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області закрив кримінальну справу за фактом загибелі Чорновола. Однак, в лютому 2017-го понад 300 народних депутатів попросили ГПУ активізувати розслідування. Депутати заявили, що не вірять, що політик загинув у результаті нещасного випадку.
  • У 2021 році колишній заступник генерального прокурора України Микола Голомша розповів, що Чорновіл не загинув в автомобільній аварії. Його вбили після ДТП. Це підтвердив син політика Тарас Чорновіл, однак наголосив, що цій інформації "вже близько 20 років".
  • Перший президент України Леонід Кравчук помер 10 травня 2022 року, на 89-му році життя.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram