ГоловнаСуспільствоПодії

Обвинувальний акт щодо митрополита УПЦ МП Павла направили до суду

Його обвинувачують у причетності до підривної діяльності проти України. Митрополиту загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 7 серпня його звільнили з-під варти.

Обвинувальний акт щодо митрополита УПЦ МП Павла направили до суду
Фото: EPA/UPG

Служба безпеки завершила розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебідя)

Про це повідомляє пресслужба СБУ.  

Митрополит обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, вчинене службовою особою повторно).

Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як встановило слідство, митрополит неодноразово публічно заперечував існування України як суверенної держави.

Також він називав російську збройну агресію проти України «громадянським конфліктом», який триває з 2014 року.

Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій клірика.

Нагадаємо, 15 серпня адвокат митрополитна повідомив, що Павлу поставили діагноз гострий інфаркт міокарда. Напередодні адвокат повідомив, що митрополита "терміново госпіталізовано", а також "проведено оперативне втручання".

7 серпня митрополита УПЦ (МП) Павла (Лебідя) звільнили з-під варти під заставу в 33 млн гривень. За словами його адвоката, гроші на заставу зібрали парафіяни.

1 квітня Шевченківський райсуд Києва обрав Павлу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Служба безпеки повідомила йому про підозру у виправдовуванні і запереченні збройної агресії РФ проти України (ст.161 ККУ), а також порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної і регіональної належності (ст. 436-2 ККУ).

Спецслужба також опублікувала відповідні фото і перехоплені телефонні розмови митрополита. Під час них Павло радіє захопленню Херсона російськими окупантами. Він також говорить про "американські біолабораторії" та називає захисників України "ублюдками". Митрополит розповідає, що тримає зв'язок із Москвою і закликає молитися за патріарха РПЦ Кирила.

13 липня правоохоронці оголосили намісникові Києво-Печерської лаври УПЦ МП про нову підозру за тими ж двома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 161 та ч. 3 ст. 436-2. Санкції статей передбачають до 5 років ув'язнення.

Спершу суд призначив митрополиту цілодобовий домашній арешт із зобов’язанням носити електронний браслет. Та через те, що він спілкувався з одним зі свідків у кримінальній справі, його замінили на тримання під вартою з можливістю внести заставу в понад 33 мільйони гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram