ГоловнаСуспільствоЖиття

Переможцем конкурсу на посаду очільника АРМА стала Олена Дума, щодо якої застерігали активісти (доповнено)

За це рішення проголосували шестеро з восьми членів конкурсної комісії

Переможцем конкурсу на посаду очільника АРМА стала Олена Дума, щодо якої застерігали активісти (доповнено)
Фото: Макс Требухов

Конкурс на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) виграла Олена Дума.

Про це повідомила "Судово-юридична газета".

За це рішення проголосували шестеро з восьми членів конкурсної комісії: Іван Ліщина, радник Міністра юстиції (раніше – заступник міністра юстиції); Дмитро Остапенко, адвокат, член Громадської ради доброчесності (в 2018-2020 роках);

Олена Яра, декан юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування; Сергій Вернидубов, адвокат; Михайло Іваненко, адвокат; та Юрій Кіскін, адвокат, радник генерального директора Державного концерну "Укроборонпром".

Олена Дума працювала на різних керівних посадах в органах державної влади, починаючи з 2006 року (Кабінет міністрів, Мінекології, Мінагрополітики, Мін’юст, Фонд соціального страхування та заступник ОДА). Також вона очолювала профспілкові організації різного рівня.

Щодо її призначення уряд застерігала організація Transparency International Ukraine, яка зазначала, що "цей вибір становить значну небезпеку для подальшої роботи Агентства з розшуку та менеджменту активів та антикорупційної екосистеми загалом". Зокрема, вона повʼязана з підозрюваним у державній зраді нардепом Андрієм Деркачем. За словами активіста, голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, Дума замішана й у "ФСБшній спецоперації" про тотально корумповану Україну. 

Нагадаємо, в серпні 2021 року обовʼязки голови АРМА почав виконувати Дмитро Жоравович. Це сталося після того, як його попередник Віталій Сигидин отримав підозру у привласненні 400 тис. доларів, які були визнані речовими доказами.

У серпні 2022 року конкурсна комісія не змогла обрати претендента на посаду голови АРМА.

31 березня 2022 року конкурсна комісія оголосила імена кандидатів на посаду голови АРМА, які за результатами тестування пройшли до наступних етапів конкурсу. Дума тоді увійшла до трійки лідерів, набравши 80 балів. Стільки ж балів набрав Жоравович. Крім того, 80 балів набрав адвокат, який до 21 жовтня 2022 року був керівником Департаменту управління корпоративних прав ФДМУ, - Костянтин Ткаченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram