ГоловнаСуспільствоВійна

Початок навчання українських пілотів на F-16 дає змогу надати літаки, – Столтенберг

При цьому коли саме передадуть винищувачі, поки що невідомо.

Початок навчання українських пілотів на F-16 дає змогу надати літаки, – Столтенберг
Єнс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед засіданням "Рамштайну" заявив, що початок навчань українських пілотів на F-16 дає змогу надати Україні ці літаки. 

Про це повідомляє РБК-Україна. 

"По-перше, я вітаю рішення кількох країн-членів Альянсу далі підтримувати Україну під час навчання пілотів. І також пізніше ми можемо прийняти рішення щодо надання реактивних літаків 4-го покоління F-16", – сказав генсек НАТО.

Він також подякував Данії за те, що вона відіграє керівну роль у забезпеченні цих питань, і за готовність навчати українських пілотів.

"Коли конкретно це рішення (про передачу літаків, – ред.) буде прийнято, ще не відомо. Але вже ясно, що навчання почалося і це дає нам змогу тоді надати літаки. Тому що будуть готові пілоти, які можуть ними керувати", – сказав Столтенберг у відповідь на питання про надання Україні F-16.

Зазначимо, сьогодні, 15 червня, у Брюсселі стартувала зустріч міністрів оборони НАТО. Столтенберг вважає, що вона проходить у "критичний час" у війні. Генсек зазначив, що ще рано робити висновки, але українці вже досягають успіхів.

Нагадаємо, декілька днів тому міністр оборони Нідерландів повідомила, що українські пілоти можуть розпочати навчання на винищувачах F-16 вже цього літа. Навчання розпочнеться для двох груп по 12 українських пілотів, які вже мають досвід управління радянськими МіГ-ами. 

Президент України нещодавно заявив, що є держави, які точно підтвердили надання Україні винищувачів F-16, також є домовленість про "потужну" кількість літаків. 

Тим часом премʼєр-міністри Великої Британії та Данії мають обговорити із президентом США Джо Байденом місію з надання винищувачів F-16 Україні

Про те, що навчання розпочнеться улітку, раніше говорила і Велика Британія. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram