ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський про згорілий Всіхсвятський скит: це має спонукати Українську православну церкву до висновків

Окупанти передбачено звинувачують українців у підпалі. 

Зеленський про згорілий Всіхсвятський скит: це має спонукати Українську православну церкву до висновків
Володимир Зеленський
Фото: president.gov.ua

Пожежа, яку спричинили обстріли окупантів і внаслідок якої згорів Всіхсвятський скит Святогірської Лаври на Донеччині, має спонукати Українську православну церкву до висновків.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

Він додав, що Святогірська лавра – це лавра Української православної церкви, яку в Москві досі вважають повʼязаною із Російською православною церквою.

“Навіть це не зупиняє російську армію”, – зазначив Зеленський.

За його словами, за час війни обстріли окупантів зруйнували або пошкодили в Україні 113 церков.

“Серед них є і старовинні – що пережили Другу світову війну, але не вистояли російську окупацію. Є й ті, які були побудовані вже після 1991 року. Всіхсвятський скит Святогірської лаври почали відбудовувати в 2001 році. Як раз 10 червня була би чергова річниця початку будівництва”, – йдеться у його заяві.

Зеленський додав, що окупанти передбачено звинувачують українців у підпалі. 

“Хоча монахи і миряни у Святогірʼї прекрасно бачили, що це була саме російська артилерія. Вважаю, що і ця брехня пропагандистів, і цей обстріл, і підтримка православними ієрархами в Росії агресії проти України – усе це має спонукати Українську православну церкву до висновків. До більш рішучих висновків і до чіткого засудження кожного з тих, хто потурає агресії”, – сказав президент.

Він зауважив, що українські дипломати зроблять усе, щоб про цей черговий злочин окупантів дізналися усі в світі. 

“Росія свідомо і системно знищує українську культурну та історичну спадщину так само, як і соціальну інфраструктуру, як і житлові будинки, як і усе, що необхідне для нормального життя. Держава, яка це робить, не може бути членом ЮНЕСКО і не може залишатись в ООН, ніби нічого не сталося. Статут ООН не передбачає жодних прав для терористів, а ЮНЕСКО – не місце для варварів”, – додав президент.

Нагадаємо, внаслідок ворожого обстрілу 4 червня почалася масштабна пожежа на території Всіхсвятського скита Свято-Успенської Святогірської Лаври (Донецька область).

Успенська Святогіріська Лавра розташовується в місті Святогірськ. Скит було освячено в 1912 році. Це вже не перший обстріл Свято-Успеньскої Святогірської Лаври, яка є притулком для біженців від російської збройної агресії.

4 травня під час атаки на лавру там постраждали четверо людей. 30 травня під час обстрілу загинули двоє монахів, черниця. Ще троє ченців були поранені. 

Протягом трьох останніх місяців до Православної церкви України з московського патріархату приєдналося близько 600 нових громад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram