ГоловнаСуспільствоВійна

Росія пробує знайти свою «чудо-зброю», що свідчить про повний провал вторгнення, – Зеленський

Росія випустила по території України основну частину свого запасу ракет.

Росія пробує знайти свою «чудо-зброю», що свідчить про повний провал вторгнення, – Зеленський
Фото: ОПУ

“Сьогодні один з представників російської держави повідомив про те, що окупанти нібито почали використовувати в Україні комплекси лазерної зброї. Нібито для економії ракет”, - розповів у своєму зверненні президент України Володимир Зеленський.

По-перше, зазначив президент, привертає увагу той факт, що їм знадобилось економити ракети і якось це пояснювати. Тобто більш ніж дві тисячі ракет, які російська армія випустила по Україні, були основною частиною їхнього запасу ракет. Тобто далі – тільки залишки.

По-друге, усі вже побачили, як Росія воює. Недосвідченими строковиками, яких вона кидає в бій, як гарматне мʼясо. Мародерами, які вперше бачать нормальну побутову техніку в чужій країні. Старою радянською бронею без сучасного захисту. Забороненими фосфорними бомбами, якими вони спалюють школи та звичайні житлові будинки.

Зеленський зазначив, що більшість ракет витрачена російською армією на знищення абсолютно цивільної інфраструктури, без жодного стратегічного саме воєнного результату. Цієї доби вони били так ракетами по Миколаєву, а також по Дніпру.

Президент нагадав, що в пропаганді нацистської Німеччини був термін "вундерваффе", чудо-зброя. Що очевидніше було, що шансів у війні немає, то більше було пропагандистських розмов про дивовижну зброю, яка буде нібито такою потужною, що забезпечить перелом у війні.

На третьому місяці повномасштабної війни Росія намагається знайти свою "вундерваффе", нібито лазерну, що свідчить про повний провал вторгнення.

“Але знов-таки і про те свідчить, що вони бояться визнати, що на найвищому державному і військовому рівні в Росії допущено катастрофічні помилки. Тож будуть придумувати ще не одне "вундерваффе", поки Збройні сили України і всі наші захисники і захисниці покроково звільнятимуть нашу землю”, - зазначив Зеленський.

Президент повідомив, що відповідь на запитання, скільки війна ще триватиме, може дати лише реальна ситуація на полі бою. Україна намагатиметься якнайшвидше прогнати окупантів і гарантувати реальну безпеку.

Зеленський пояснив, що саме тому підписав укази про продовження правового режиму воєнного стану і строку загальної мобілізації, і висловив сподівання, що Верховна Рада України найближчим часом підтримає це рішення. 

“Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь і всі-всі наші міста і громади, які перебувають під окупацією – під тимчасовою окупацією, мають знати, що Україна повернеться”, - запевнив президент.

Він нагадав, що Україна памʼятає про Крим і ми ніколи не забудемо ані 1944 рік – геноцид, який влаштувала кримським татарам радянська влада. Ані 2014 рік – другу хвилю знищення всього вільного на півострові Крим.

Саме цього дня Зеленський підписав закон про захист осіб, яких окупанти позбавили свободи, а також про захист членів родин таких людей. Йдеться про всіх бранців Кремля – і в Криму, і на окупованій частині Донбасу. Закон дає їм більше захисту і допомоги від держави.

Зеленський подякував Андрію Шевченку, легендарному футболісту, за те, що він став першим амбасадором нового національного бренду України – United24. Уже на початку червня ми зможемо побачити перший спеціальний захід у Лондоні за участю Андрія Шевченка на підтримку United24.

На думку президента, це дуже потрібна державі саме зараз платформа, яка дозволяє, зокрема, збирати кошти на підтримку України. Будь-яка людина у світі – в один клік – може зробити свій внесок у нашу перемогу. Причому за тим напрямком, який вважає найважливішим. Наприклад, оборона і розмінування, медична допомога або відбудова країни.

Володимир Зеленський подякував президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за оголошений сьогодні пакет допомоги нашій державі на 9 млрд євро, а також за підтримку планів відновлення України. 

Також президент поспілкувався з новим президентом Обʼєднаних Арабських Еміратів, привітав його з обранням на посаду і запросив узяти участь у післявоєнній відбудові держави. Також сторони обговорили загрозу глобальній продовольчій безпеці, яку спровокувала Росія цим вторгненням.

Крім того, Зеленський підписав указ про нагородження 197 військовослужбовців ЗСУ державними нагородами, з них 5 – посмертно.

Також сьогодні президент вручив ордени "Золота Зірка" військовослужбовцям, яким раніше присвоїв звання "Герой України". Зокрема, полковнику Сергію Барановському за мужність та ефективність у боях на Донбасі. І полковнику Сергію Мусієнку за особисту хоробрість і успіхи в боях на Харківщині.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон про особливості місцевого самоврядування під час воєнного стану. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram