ГоловнаСуспільствоПодії

Зеленський поспілкувався зі студентами провідних французьких університетів (оновлено)

Розповів про війну з Росією, перспективу членства в НАТО і ЄС.

Зеленський поспілкувався зі студентами провідних французьких університетів (оновлено)
Фото: надано Посольством України у Франції

Президент Володимир Зеленський поспілкувався зі студентами провідних французьких університетів в амфітеатрі Sciences Po. 

Про це повідомили в пресслужбі ОПУ.

"Загалом у заході взяли участь близько 850 молодих людей, які навчаються у Sciences Po, L’Institut National du Service Public,L’Ecole Polytechnique, L’Inalco et de l’Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Вони були присутні в амфітеатрі Sciences Po. Для представників 30 інших вишів та преси було забезпечено відеотрансляцію", - зазначили в пресслужбі.

У виступі Зеленський розповів про війну в Україні та звірства російських окупантів.

"Чому російські військові, коли окупували територію України, з таким задоволенням і так масово знущалися з людей? Чому вони не просто стріляли або брали в полон, або убивали людей, як на війні. А чому вони ґвалтували, а чому вони катували людей? Чому відрізали голови людям, пальці, ламали ноги? Чому російські солдати ґвалтували дітей на очах у батьків? Як ви – ви вже дорослі – як ви можете це пояснити? На вашу думку, у них був саме такий наказ чи вони просто самі такі?", - запитав французьких студентів глава нашої держави.

Зеленський заторкнув питання членства України в НАТО. Він зауважив, що "роками у Європі боялися вступу України в НАТО, бо якби почалася війна з Росією – так говорили – то довелось би всім воювати проти неї. Я б сказав, за Україну".

Фото: надано Посольством України у Франції

Фото: надано Посольством України у Франції

Фото: надано Посольством України у Франції

Фото: надано Посольством України у Франції

Фото: надано Посольством України у Франції

Фото: надано Посольством України у Франції

"Є також інший аспект цього. Росія вже почала війну проти України, але ми не в НАТО. А чому тоді ми не в Європейському Союзі? Росія вже воює. І ви бачите, як вона воює. Чого ще зараз можна боятися? І чому наш спільний європейський дім має досі внутрішній поділ на тих, кого впустили, і Україну. Яка за дверима, але при цьому воює, захищаючи європейські цінності. Цінності Євросоюзу: свободу та інші фундаментальні цінності?", - резюмував Зеленський.

Під час виступу Зеленський також підкреслив, що Україна заслужила бути повноправним членом Європейського Союзу, передає "Укрінформ".

Наша держава, на думку Президента, може лише підсилити інші країни ЄС, і це довела українська армія .

Володимир Зеленський наголосив, що українці — освічені, культурні люди, які розмовляють кількома мовами. "Мені здається, що це достатньо поважне суспільство, яке заслужило на повагу", - додав Президент.

Він підкреслив - в України і ЄС має бути обопільне бажання об'єднатися. 

"Не можна тримати Україну на відстані — брати в Євросоюз, і не брати... Не можна постійно знаходитися в такій невизначеності. Ніби вся родина сидить за столом, когось запросили, а ти їм стільця не ставиш. Мені здається, що це несправедливо", - сказав глава держави.

"Україна — рівноправна європейська держава, яка поважає країни Європейського Союзу і при цьому хоче, щоб нас поважали так само. Не більше, але й не менше", - наголосив Зеленський.

Оновлення. Посольство України у Франції додало, що на його заклик щодо інтерактивного спілкування президента з іноземними студентами відгукнулися Школа політичних наук Sciences Po, Університет Пантеон-Сорбонна, Національний інститут східних мов і цивілізацій, Національний Інститут державного управління, Політехнічна школа, Pantheon Assas, Інститут політичних досліджень Лілля, Ліонський університет, Університет Верхнього Ельзасу, Школа Лувру та багато інших. 

"Унікальна зустріч у форматі живого спілкування тривала понад годину і зібрала аудиторію у понад 30 000 тисяч переглядів онлайн. Загалом виступ Володимира Зеленського транслювали у амфітеатрах 28 вищих шкіл Франції, а також у прямому ефірі основних французьких новинних телеканалів BFM та TF1-LCI та на вебпорталах французьких медіа", – повідомили в посольстві.

Трансляцію також було поширено через мережу міжуніверситетських організацій – Конференцію вищих шкіл Франції, Конференцію директорів французьких шкіл управління та Конференцію директорів французьких інженерних шкіл.

"Інтерактивний формат заходу був організований у амфітеатрі Sciences Po за участі 900 студентів, зокрема, делегації студентів із різних університетів, у присутності Посла України у Франції Вадима Омельченка, Президента Sciences Po Матіаса Вішера та керівництва університетів-партнерів заходу", – додали дипломати. 

Переглянути виступ Володимира Зеленського перед студентами університетів Франції можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Z8P_eO82osw

Нагадаємо, за словами Президента, Урсула фон дер Ляєн була вражена швидкістю, з якою українські урядовці заповнили опитувальник щодо членства у ЄС. 

Днями стало відомо, що Єврокомісія планує висловитися щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС у червні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram