ГоловнаСуспільствоВійна

Українське Міноборони відхрестилося від вибуху на нафтобазі у Бєлгороді, – ЗМІ (оновлено)

Кулеба не підтвердив і не спростував причетність ЗСУ до події, передає Reuters.

Українське Міноборони відхрестилося від вибуху на нафтобазі у Бєлгороді, – ЗМІ (оновлено)
Фото: fonar.tv

У Міноборони України заперечують оприлюднену російською владою інформацію про те, що "ЗСУ вдарили по нафтобазі в Бєлгороді". 

Про це пише видання "Сьогодні", посилаючись на джерело в українському оборонному відомстві.

"Ми підозрюємо, що вибух на нафтобазі в російському Бєлгороді стався через безладність окупантів або ж з метою приховати чиюсь корупцію", – розповіли журналістам у Міноборони.

За даними українських військових високопосадовців, вони не мають відомостей про те, що до вибуху причетні підрозділи ЗСУ.

Нагадаємо, вранці 1 квітня у російському місті Бєлгород, за 40 км від українського кордону, сталася масштабна пожежа. Повідомляли, що горять 8 вісім резервуарів з нафтою.

За останніми даними ТАСС, площа загоряння резервуарів на нафтобазі у Бєлгороді склала 1200 кв. метрів, ще два резервуари пошкоджено, вони почали текти.

Через події у Бєлгороді силові служби у сусідній Курській області перейшли в режим підвищеної готовності. На АЗС утворилися довжелезні черги.

Російська влада звинуватила у НП Збройні сили України. Там кажуть, що причиною пожежі на нафтобазі став удар із двох українських гелікоптерів, які нібито зайшли в повітряний простір Росії на малій висоті.

Кореспондент Бі-бі-сі з питань оборони Джонатан Біл, котрий нині перебуває в Одесі, заявив, що політ уночі вглиб чужої території, щоб атакувати ворожий склад пального, потребує надзвичайної хоробрості, а також відточених льотних навичок. Він зазначає, що українські вертолітники мають великий досвід польотів на невеликій висоті з великою швидкістю. Саме це вони вже багато років практикують на Сході країни.

"Ця атака – якщо повідомлення про неї правдиві – кардинально не змінить перебіг битви. Але вона може показати, що Україні вдалося зберегти свою авіацію у боєздатному стані та значно підняти бойовий дух української армії", – заявив британський експерт.

Оновлення. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що не може підтвердити чи спростувати повідомлення про причетність України до вибухів у Бєлгороді, оскільки він не володіє військовою інформацією, передає Reuters. Міноборони та Генштаб не відповіли на запити агентства про коментар.

Зауважимо, що ввечері 29 березня біля російського міста Бєлгород було чутно серію вибухів. За повідомленнями у соціальних мережах, вибухали боєприпаси на складі.

Віцепрем’єр України Ірина Верещук, коментуючи ситуацію, зазначила, що в Бєлгороді сталася самовільна детонація боєприпасів. "Це є прикладом типового для росіян нехтування технікою безпеки та масового використання небезпечних боєприпасів часів Другої світової війни", – наголосила українська урядовиця. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram