ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський відкликає усіх українських миротворців

Миротворчі контингенти повернуться до України разом зі спорядженням.

Президент України Володимир Зеленський відкликає всіх українських миротворців з усіх місій у світі для оборони держави проти російського агресора. Про це повідоми заступник голови ОП Андрій Сибіга.

"Президент України В.Зеленський прийняв рішення відкликати українських миротворців - високопрофесійних військових - з усіх місій у світі. Разом з обладнанням", - написав Сибіга.

Указ набирає чинності з дня опублікування.

Нагадаємо, український миротворчий контингент бере участь у міжнародних операціях під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій, починаючи з 1992 року. У військових операціях взяло участь 44 тис. українських військовослужбовців. За даними ЗСУ 2021 року, українські миротворці задіяні у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Перший контингент – 18 окремий вертолітний загін, дислокується та виконує завдання на Африканському континенті у складі Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго з березня 2012 року. На озброєнні підрозділу знаходиться 8 вертольотів – 4 транспортно-бойових Мі-8 та 4 транспортних Мі-8, а також 53 одиниці автомобільної та спеціальної техніки. Загін проводить повітряну розвідку та спостереження, надає вогневу підтримку наземним силам ООН, забезпечує медичне транспортування та евакуацію поранених.

Другий національний контингент - це інженерний підрозділ, який виконує завдання у складі КФОР під безпосереднім керівництвом командувача сил КФОР, Місії НАТО та базується на військовій базі “Ново Село” в Косово. Підрозділ виконує завдання з забезпечення свободи пересування територією Косово, окремих заходів інженерного обладнання місць розташування військ та розмінування місцевості в інтересах багатонаціональних підрозділів сил КФОР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram