ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кузін: ситуація з коронавірусом погіршується в кожній області, спалах можливий будь-де

"Дельта-штам знаходиться на території України і поширюється".

Кузін: ситуація з коронавірусом погіршується в кожній області, спалах можливий будь-де
Фото: uacrisis.org

Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що ситуація з коронавірусом погіршується на всій території України і новий спалах може початися будь-де.

Про це він сказав в ефірі "Українського радіо".

"Ситуація зараз по всій країні поступово погіршується. Кожного дня ми бачимо плюс 10-15 нових випадків захворювання. Насправді ця ситуація доволі ризикована, адже ситуація погіршується в кожній області країни і спалах можна очікувати не лише в окремих областях, а будь-де. Стосовно штаму дельта, то декілька тижнів тому ми говорили про 17 випадків. Зараз офіційно підтверджено 143 випадки на рівні країни. Тобто штам знаходиться на території України і поширюється", - сказав Кузін.

Найбільше поширення дельта-штаму зафіксовано у Волинській, в Одеській, Тернопільській областях, Чернівцях і Києві.

"Зараз ці місця дають найбільший відсоток позитивних випадків цього штаму. Які його особливості? Дійсно, він поширюється швидше, ніж звичайний вірус. Також він частіше призводить до госпіталізації", - сказав Кузін.

Він додав, що стрімкого підйому захворюваності на коронавірус і переповнених лікарень ще можна уникнути, якщо активізувати вакцинацію населення.

"Вакцинація захищає від дельти. Є поодинокі повідомлення про зниження ефективності вакцини, але це зниження не є суттєве. Навіть при спалаху дельти в різних країнах вакциновані люди не потрапляли в лікарні, і країнам з належним рівнем вакцинації вдалося уникнути такого екстранавантаження саме на систему охорони здоров'я", - сказав він.

"Вакцинація - не єдиний шлях боротьби з коронавірусом, але він є найефективнішим зараз. Також позитивно працюватиме і фізичне дистанціювання, і носіння масок, і обробка рук антисептиком. Тому ці заходи профілактики мають бути застосовані, якщо людина буде відвідувати певні масові заходи або масові скупчення людей. Я радив би людям, які працюють у сфері обслуговування або діяльність яких пов'язана з частими контактами з людьми, дотримуватися цих правил для убезпечення себе", - додав Кузін.

Нагадаємо, що 4 серпня вперше майже за два місяці в Україні зафіксували більше ніж тисячу добових випадків коронавірусу.

Захворюваність на COVID-19 в Україні зростає вже три тижні. Існує загроза виникнення "вибухових темпів" такого зростання – як це спостерігалось у деяких країнах світу з поширенням у них штаму дельта.

При цьому повністю вакциновано лише 5% населення країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram