ГоловнаСуспільствоЖиття

Одну з найскандальніших справ НАБУ передали до Вищого антикорупційного суду

Справа ексзаступниці голови ДМС Пімахової розслідувалась з 2017 року.

Одну з найскандальніших справ НАБУ передали до Вищого антикорупційного суду
Фото: facenews

Сьогодні, 30 червня, прокурорами було скеровано до суду обвинувальний акт щодо колишньої першої заступниці Голови Державної міграційної служби України Діни Пімахової, яку звинувачують в отриманні хабара.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Як повідомлялось, Пімахову було викрито у 2017 році під час спецоперації НАБУ під прикриттям.

Під час слідства встановлено, що перша заступниця голови ДМС  у червні 2017 року запропонувала організувати громадянину В’єтнаму оформлення посвідки на тимчасове проживання в Україні. За це вона  просила 1800 доларів США, які пізніше отримала.

Також у САП зазначили, що в серпні 2017 року Пімахова запропонувала організувати процес набуття громадянства Украхни громадянином Ірану, отримання ним українського паспорту і паспорту для виїзду за кордон. Для вирішення цього питання перша заступниця голови ДМС просила 30 тис. доларів США.

Дії Пімахової кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу (прохання надати та одержання службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням службового становища).

1 грудня 2020 року прокуратура відкрила матеріали слідства стороні захисту.

На сьогодні досудове розслідування у справі закінчено. Обвинувальний акт скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Нагадаємо,  у листопаді 2017 року співробітники СБУ затримали агента НАБУ під прикриттям, який "вів" Пімахову. Після цього НАБУ заявило про зрив спецоперації та оприлюднило відео переговорів агента з Пімаховою, зняті прихованою камерою. Агент НАБУ Сергій Тітенков вступив у близькі стосунки з Пімаховою і спробував домовитися про легалізацію в Україні іноземців за хабарі. Та погодилася, але пізніше подала заяву в правоохоронні органи про провокацію хабара. У січні НАБУ провело обшуки в квартирі Пімахової, але повідомлення про підозру їй вручено не було.

У березні 2018 року Пімахова звільнилася з Міграційної служби. У травні 2018 року Генпрокуратура повідомила їй про підозру в отриманні хабара. А в грудні 2019 року Пімаховій повідомили про підозру у справі про зірвану операцію агентів НАБУ під прикриттям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram