ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україну прибула перша партія вакцини Pfizer, придбана за державний кошт

Літак доставив препарат в аеропорт "Київ". 

Фото: Facebook Аеропорт Київ

До України прибула перша партія вакцини від ковіду виробника Pfizer, придбана за державний кошт. Літак сів у аеропорту "Київ".

Про посадку літака повідомили на сторінці аеропорту в Facebook. Гендиректор Центру громадського здоров'я Роман Родина на брифінгу повідомив, що загалом до кінця тижня поставлять 167 000 доз. На сторінці МОЗ у Facebook повідомили, що ця партія включає 117 000 доз. 

Вакцину з цієї партії використають для щеплення:

  • працівників сфери освіти; 
  • осіб з першого та другого етапу, зокрема медиків, які не щепилися раніше; 
  • військовослужбовців Збройних сил України, співробітників структур державної безпеки;
  • представників іноземних дипломатичних установ в Україні.

"Логістика вакцини, вона потребує ультрахолодового ланцюгу, організована так, що з національного складу щотижнево розвозиться по регіонах і щоби протягом тижня її застосували", - повідомив Родина.

Наприкінці квітня на той час іще голова СОЗ Максим Степанов говорив, що Україна очікує отримати в травні майже 1 млн доз вакцини Pfizer в рамках COVAX і за контрактом. Перша законтрактована партія мала скласти близько 500 000 доз. 

Загалом Україна законтрактувала 20 млн доз цієї вакцини, чого достатньо для вакцинації 10 млн людей. Також держава отримує цей препарат в межах ініціативи COVAX. 

Минулого тижня за програмою COVAX привезли 123 тис. доз вакцини Pfizer-BioNTech для вчителів. Загальний обсяг партії - майже пів мільйона доз. Іще 117 000 доз Pfizer Україна отримала в квітні.

Вакцина Pfizer-BioNTech - це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Вакцина покликана навчити організм виробляти специфічні антитіла для знищення вірусу. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram