ГоловнаСуспільствоЖиття

Вакцинуватися від коронавірусу можна без декларації, - Ляшко

У МОЗ просять скаржитися на їхню гарячу лінію у разі відмови у вакцинації.

Вакцинуватися від коронавірусу можна без декларації, - Ляшко
Фото: Макс Требухов

Для того, щоб вакцинуватися від коронавірусу, не обов'язково мати підписану в цьому медичному закладі декларацію. Але в деяких медичних закладах людям відмовляють, якщо декларація підписана в іншому місці. 

Про такі випадки у медичних закладах Києва LB.ua повідомили читачі. Зокрема, йшлося про відмови у вакцинації в КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3 Дарницького району м.Києва".

LB.ua звернувся по коментар до заступника міністра охорони здоров'я, головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. Він відповів, що вакцинуватися можна взагалі без декларації.

"Перше: відсутність декларації не є підставою для відмови у проведенні щеплення, друге: записатися на вакцинацію можна у зручний для вас пункт щеплення, вакцинуватися можна не обов'язково там, де заключена декларація із сімейним лікарем, таких заборон не існує. Якщо трапляються випадки відмови у проведенні щеплень саме через декларацію, прошу повідомляти про це контакт-центр МОЗ 0 800 60 20 19, і ми розглянемо кожне таке звернення", - говорить Віктор Ляшко. 

І додає: "Для того, щоб вакцинуватися від COVID-19, перше за все потрібно бажання людини, а не декларація з певним лікарем. Відповідно до алгоритмів МОЗ, для того, щоб вакцинуватися, потрібно внести дані людини в електронну систему охорони здоров'я. Якщо у вас вже підписана декларація із сімейним лікарем, відповідно і дані ваші вже є в системі. Якщо відсутня, то на вакцинацію з собою необхідно взяти паспорт та ідентифікаційний код і лікар внесе ваші дані до системи".

Нагадаємо, зараз в Україні проходить широкомасштабна вакцинальна кампанія препаратом AstraZeneka виробництва Кореї. Потрапити на щеплення можуть всі бажаючі, незалежно від віку та належності до групи ризику. За останню добу вакцинували 73 376 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram