ГоловнаСуспільствоВійна

Хомчак: Україна не планує наступ на Донбасі

Силового повернення окупованих територій не буде.

Хомчак: Україна не планує наступ на Донбасі
Фото: telegraf.com.ua

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак спростував заяви Росії про те, що Україна нібито готує наступ на Донбасі.

"Повідомлення, поширені державою-агресором Російською Федерацією про нібито “підготовку України до наступу на Донбас”, не відповідають дійсності та носять характер цілеспрямованої кампанії з дезінформації. Ця кампанія має на меті дискредитувати Україну на міжнародній арені, посіяти паніку серед населення тимчасово окупованих територій, змінити інформаційний порядок денний для просування геостратегічних інтересів Кремля", - йдеться в заяві Хомчака.

Він нагадав, що військово-політичне керівництво України вибрало політико-дипломатичний спосіб урегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях.

"Звільнення тимчасово окупованих територій силовим шляхом неминуче призведе до загибелі великої кількості цивільних громадян і втрат серед військовослужбовців, що є неприйнятним для України", - сказав він.

У той самий час Хомчак запевнив, що Збройні сили України готові до адекватної відповіді "як у разі ескалації конфлікту в районі проведення операції Об’єднаних сил, так і у випадку ускладнення воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки навколо України".

Головнокомандувач ЗСУ вважає, що Росія штучно загострює ситуацію для досягнення власних геостратегічних цілей, але на стороні України - весь цивілізований світ.

Він підкреслив, що співробітництво України з НАТО є винятково мирним і Росія не має права впливати на євроатлантичний вибір України.

Нагадаємо, що з березня в соціальних мережах почали з'являтися численні відео з російською технікою, що начебто рухається до кордону з Україною. Про додаткове розгортання російських сил біля кордону повідомив і начальник Генерального штабу Збройних сил Руслан Хомчак під час звіту у Верховній Раді.

Зокрема, російські війська стали табором у Воронезькій області. Вона межує з Україною, але не з окупованими районами.

Сполучені Штати Америки, Великобританія, Канада, НАТО висловили Україні підтримку на фоні ескалації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram