ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Європейський регулятор дозволив використання вакцини від AstraZeneca

Раніше в ЄС затвердили вакцину німецького виробника Pfizer та американської компанії Moderna.

Європейський регулятор дозволив використання вакцини від AstraZeneca
В лабораторії mAbxience, обраної AstraZeneca для виробництва вакцини проти COVID-19 в Латинській Америці, Буенос-Айрес, Аргентин
Фото: EPA/UPG

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) дозволило допустити на ринок Євросоюзу вакцину від коронавірусу, розроблену британсько-шведською фармацевтичної компанією AstraZeneca.

Остаточне рішення про допуск вакцини AstraZeneca повинна прийняти Єврокомісія, проте сподіваються, що воно буде позитивним.

Цим препаратом можна щеплювати людей від 18 років і старше, підкреслили в EMA.

Сукупні результати чотирьох клінічних випробувань у Великій Британії, Бразилії та Південній Африці показали, що вакцина AstraZeneca є безпечною та ефективною у профілактиці COVID-19 у людей віком від 18 років. У цих дослідженнях брали участь загалом близько 24 тисячі людей. Половина отримала вакцину, а половині зробили контрольну ін'єкцію або плацебо, пише ЄП.

Агентство зазначає, що базувало підрахунок ефективності вакцини на результатах дослідження у Британії та Бразилії. В двох інших дослідженнях було менше 6 випадків COVID-19 у кожному, що було недостатньо для вимірювання профілактичного ефекту вакцини.

Окрім того, оскільки вакцину слід вводити у вигляді двох стандартних доз, а другу дозу слід вводити між 4 та 12 тижнями після першої, агентство зосередилося на результатах із залученням людей, які отримували цей стандартний режим.

"Вони показали на 59,5% зменшення кількості симптоматичних випадків COVID-19 у людей, яким вводили вакцину у порівнянні з людьми, яким давали контрольні ін’єкції. Це означає, що вакцина продемонструвала приблизно 60% ефективності в клінічних випробуваннях", - зазначили в ЕМА.

Більшості учасників цих досліджень було від 18 до 55 років. Поки що недостатньо результатів серед старших учасників (старше 55 років), щоб навести дані про те, наскільки ефективно діятиме вакцина в цій групі.

Днями AstraZeneca заявила, що зможе поставити Євросоюзу у першому кварталі 2021 року значно менше доз, ніж очікувалося.

Згідно з контрактом з компанією, ЄС законтрактував в AstraZeneca 300 млн доз вакцини, з можливістю згодом закупити ще 100 млн доз. 

Раніше в Євросоюзі затвердили вакцину німецького виробника Pfizer та американської компанії Moderna.

Як повідомляли, сьогодні Єврокомісія офіційно запровадила обмеження на вивезення з Євросоюзу вакцини від коронавірусу. Виключенням для експорту будуть вакцини, призначені для гуманітарної допомоги країнам у рамках механізму COVAX, а також для сусідів ЄС. Серед країн, для перевезення вакцини в які не потрібно буде додаткове схвалення, є й Україна як член програми "Східного партнерства".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram