ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Штрафувати за відсутніть масок у транспорті і громадських закладах почнуть з 21 листопада (оновлено)

До відповідальності притягуватимуть лише злісних порушників.

Штрафувати за відсутніть масок у транспорті і громадських закладах почнуть з 21 листопада (оновлено)
Фото: Unsplash/engin akyurt

Адміністративна відповідальність за неносіння масок у громадських закладах і транспорті в Україні під час карантину набуде чинності з суботи, 21 листопада.

Про це повідомили на сторінці Верховної Ради у Facebook. 

Закон був підписаний президентом Володимиром Зеленським 19 листопада. 

"Зазначений документ оприлюднено в газеті «Голос України» 20 листопада. Відповідно до п.2 Закону — він набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування", – повідомили у ВР.

Згідно з документом, передбачено покарання за перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, зокрема виготовлених самостійно, у вигляді штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — від 170 до 255 гривень.

Оновлення. Керівник Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко в ефірі телеканалу "Україна 24" уточнив, що штрафувати будуть тільки злісних порушників.

"У поліції немає завдання на обов'язкове складання адмінматеріалу. Якщо профілактичною бесідою це правопорушення вдається припинити - це добре. Поліцейський підходить і каже: "Будь ласка, одягніть маску". Особа: "Окей, вибачте, я забув або стягнув з носа нижче". Правопорушення припинене, немає сенсу складати адмінпротоколу. Якщо ж, звісно, правопорушення злісне, - скажімо, сидить якась компанія у торговельному центрі, спілкуються, розважаються і всі без маски, - якщо я підійду до них і скажу: "Будь ласка, одягніть маски". Якщо особи не почнуть виконувати законні вимоги, - не хочемо, не маємо, - тоді поліцейські, безумовно, попередить і складе адмінпротокол", - скаказав Шевченко.

"Але знову ж таки, потрібно реально дивитися на речі. Не приставиш поліцейського за кожним громадянином", - додав він.

Нагадаємо, що за цей закон парламент проголосував 6 листопада. Штрафувати громадян-порушників будуть на місці.

Наприкінці жовтня міністр охорони здоров'я Максим Степанов попросив народних депутатів підтримати урядовий законопроєкт про посилення відповідальності за недотримання протиепідемічних заходів.

Він нагадав, що законопроєкт про посилення відповідальності за недотримання всіх протиепідемічних заходів, а саме відсутність масок, уряд подав до Верховної Ради ще в липні.

Проєкт передбачає, що за порушення правил носіння масок українців штрафуватимуть у розмірі від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів, тобто від 170 до 225 гривень.

Контроль за дотриманням протиепідемічних правил будуть забезпечувати органи Національної поліції, Держпродспоживслужби та місцевого самоврядування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram