ГоловнаСуспільствоПодії

Аваков прилетів на Харківщину на нараду штабу щодо гасіння лісових пожеж (оновлено)

До ліквідації пожеж у Харківській та Луганській областях залучена пожежна авіація МВС.

Аваков прилетів на Харківщину на нараду штабу щодо гасіння лісових пожеж (оновлено)
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков разом із першим заступником голови Нацполіції Євгеном Ковалем і першим заступником голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Олегом Мельчуцьким прилетіли в Харківську область для координації сил і засобів, залучених до ліквідації лісових пожеж.

Про це повідомляють на сайті МВС.

Вони здійснили повітряний моніторинг районів, які найбільше постраждали від пожеж, а також проведуть нараду оперативного штабу.

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Офіс президента також повідомляє, що крім Авакова, до місця надзвичайної ситуації вирушили віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр оборони Андрій Таран і міністр соціальної політики Марина Лазебна.

"Вони перебувають на прямому зв’язку з ОП, надаючи в терміновому порядку всі деталі розвитку пожежі. Глава держави тримає ситуацію під особистим контролем. Він висловлює щирі співчуття у зв'язку із загибеллю людини на Луганщині й очікує ефективного вирішення проблем постраждалих", - йдеться в повідомленні.

Фото: mvs.gov.ua

Уряд готує проєкт допомоги потерпілим.

"Ми маємо давати відсіч цій стихії, бажаю наснаги всім вогнеборцям. У таку спеку в лісах працювати ще важче. Але своєю героїчною працею вони рятують життя. Ми ж повинні бути готовими до швидкої реакції на потреби людей – насамперед до надання медичної допомоги, можливостей евакуації, а далі – фінансової та професійної підтримки, щоб допомогти людям повернутися до життя. Пильно стежу за ситуацією", - наголосив президент Володимир Зеленський.

Фото: mvs.gov.ua

Оновлення. Повітряний моніторинг показав, що відкритого вогню немає. Працює два літаки АН-32П та вертоліт Мі-8 ДСНС України, загрози населеним пунктам немає.

Фото: mvs.gov.ua

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив під час поїздки у с. Гороб’ївка Харківської області, яке найбільше постраждало від пожежі, інформує пресцентр МВС.

За словами глави МВС, пожежа набула такого стрімкого поширення через значні пориви вітру – більше 15 м/с та спеки. Навколо населених пунктів, які знаходяться в лісовому масиві, не було мінералізованих смуг.

Арсен Аваков нагадав, що сьогодні відбудеться засідання спеціальної комісії, на якій буде прийнято рішення про матеріальну компенсацію людям, господарства яких постраждали від пожежі.

Фото: mvs.gov.ua

"Господарі повністю знищених будинків отримають максимальну компенсацію – приблизно 300 тисяч гривень. Люди, які постраждали менше – отримають меншу компенсацію. На місці буде працювати спеціальна комісія, яка оцінить наслідки пожежі", - зауважив очільник МВС.

Арсен Аваков зазначив: якщо згоріли документи, потрібно надати перелік - і представник МВС разом з представником Харківської ОДА допоможуть їх відновити.

Фото: mvs.gov.ua

Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.

За оперативними даними, у Харківській області осередки пожежі в населених пунктах Гороб’ївка та Гряниківка ліквідовано, продовжується гасіння осередку лісової пожежі на площі близько 100 га. на території Новомосковського лісництва відкритого вогню не спостерігається, проводиться догашування окремих осередків тління лісової підстилки та залишків деревини.

22 домогосподарства постраждали від вогню, 33 людини були змушені покинути свої будинки.

Фото: mvs.gov.ua

На Луганщині ліквідовано 16 пожеж. Продовжується гасіння 6 осередків пожеж сухої трави та лісових насаджень на загальній площі 945 га в Кремінському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах.

Нагадаємо, 2 вересня на Донбасі через посуху почалися масштабні лісові пожежі. Станом на ранок вогонь охопив близько 15 гектарів лісу. Увечері площа займання складала вже 400 гектарів, з них 100 гектарів – верхова пожежа. Президент Зеленський зібрав термінову нараду.

До гасіння вогню залучено підрозділи ДСНС, "Укрзалізниці", а також підрозділи Збройних сил. У зв'язку з наближенням вогню до колій тимчасово закрито для руху поїздів перегін Дворічна - Мовчанове на Харківщині.

Під час гасіння вогню на Луганщині загинув військовий, який вважався зниклим безвісти, двоє військових отримали опіки.

Командування ООС вважає, що причиною пожеж у Луганській області є навмисний підпал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram