ГоловнаСуспільствоЖиття

Архів СБУ розсекретив документи про будівництво та аварію на ЧАЕС

Видання "Чорнобильське досьє КДБ. Від будівництва до аварії" містить 229 документів.

Архів СБУ розсекретив документи про будівництво та аварію на ЧАЕС
Фото: СБУ

Галузевий державний архів Служби безпеки та Український інститут національної пам'яті презентували другу книгу збірника "Чорнобильське досьє КДБ. Від будівництва до аварії", в якій опубліковано документи від початку 1970-х і до листопада 1986 року, тобто до введення в експлуатацію об'єкта "Укриття" ("Саркофаг") після катастрофи.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Відзначають, що видання містить 229 документів, більшість з яких опубліковані вперше.

"Серед документів, які увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися в 1986-му, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС у ніч на 26 квітня, екземпляр першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування і будівництво "Саркофагу"", - розповів директор галузевого державного архіву СБУ та один з укладачів видання Андрій Когут.

Фото: СБУ

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович додав, що за цими матеріалами можна краще зрозуміти трагедію: передумови катастрофи, рапорти і матеріали, які свідчать про "маленькі" аварії, які відбувалися на ЧАЕС раніше і були приховані. "Це дозволить людству розширити доступ до правди про злочини тоталітарної системи і засвоїти правильні уроки", - підкреслив він.

"Чорнобильське досьє КДБ. Від будівництва до аварії" - це спільний проєкт Галузевого державного архіву СБУ, Інституту історії України НАН України та Українського інституту національної пам'яті. Видання є продовженням серії документальних книг. Першу, що містить 210 документів, опублікували навесні 2019 року.

Звантажити першу книгу можна за цим посиланням. Прочитати друге видання можна тут.

Нагадаємо, в серпні минулого року США розсекретили перший звіт своєї розвідки про катастрофу на ЧАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram