ГоловнаСуспільствоЖиття

В ООН засудили розголошення особистих даних зґвалтованої в Кагарлику дівчини

У зґвалтуванні підозрюють двох співробітників поліції.

В ООН засудили розголошення особистих даних зґвалтованої в Кагарлику дівчини
Фото: EPA/UPG

Моніторингова місія ООН із прав людини звернула увагу, що деякі українські ЗМІ оприлюднили ім'я, місце проживання і фотографії постраждалої від зґвалтування жінки в поліції Кагарлика.

Також у публікаціях були описані характер і поведінка жінки, говориться в повідомленні на сторінці організації у Facebook.

Моніторингова місія ООН із прав людини підкреслює, що при висвітленні випадків сексуального насильства всі зацікавлені сторони, зокрема і ЗМІ, повинні враховувати, що інтереси жертв на першому плані.

"Це означає запобігати повторному травмуванню та стигматизації жертви, уникати відтворення гендерних стереотипів, таких як звинувачення жертви, і публічно поширювати особисті дані людини лише за умови її згоди", – йдеться в повідомленні.

У місії нагадали, що відповідно до Декларації основних принципів правосуддя щодо жертв злочинів та зловживання владою, до жертв слід ставитися зі співчуттям і повагою до їх гідності.

"Публічне повідомлення про сексуальне насильство не має накладати додатковий тягар на жертву. Нетактовний підхід до таких випадків впливає на благополуччя жертв та їхніх родин, і може мати негативний вплив, стримуючи жертв повідомляти про таке насильство в майбутньому", – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, що 25 травня внутрішня безпека Нацполіції затримала двох поліцейських із Кагарлика за підозрою в згвалтуванні 26-річної жінки. У той же день підрозділ розформували, а співробітників відправили на переатестацію.

Сергій Сулима й Микола Кузів були затримані після того, як жінка дала свідчення про побиття і згвалтування правоохоронцями, які доставили її у відділення для дачі пояснень із приводу крадіжок.

26 травня суд заарештував поліцейських із Кагарлика. Вони не мають права на заставу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram