ГоловнаСуспільствоЖиття

МЗС: батьки дітей, народжених сурогатними матерями, зможуть забрати їх при попередньому погодженні візиту в Україну

Їм дозволять в'їхати в Україну після узгодження з Міністерством закордонних справ або Офісом обмудсмана.

МЗС: батьки дітей, народжених сурогатними матерями, зможуть забрати їх при попередньому погодженні візиту в Україну
Фото: скриншот

Іноземні батьки дітей, народжених в Україні від сурогатних матерів, зможуть їх забрати за умови дотримання встановлених Кабміном правил. Про це йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ, пишуть "Українські новини".

Згідно з розпорядженням Кабміну, в умовах карантинних обмежень іноземці можуть в'їжджати в Україну після попереднього узгодження з МЗС.

"Для цього іноземне посольство має направити відповідний запит у МЗС України. Це стосується зокрема приїзду іноземних громадян для розв'язання питань, пов'язаних із поверненням своїх дітей у країну постійного проживання", – повідомили в міністерстві.

На нараді представників центральних органів виконавчої влади з уповноваженою Верховної Ради з прав людини Людмилою Денісовою був напрацьований додатковий варіант подачі запиту – шляхом звернення батьків до Офісу омбудсмена.

"Згадані вище механізми надають можливості для в'їзду на територію України зазначеної у Вашому запиті категорії іноземних громадян", – йдеться у відповіді МЗС.

При цьому в МЗС наголосили, що в'їзд і перебування іноземців на території України має відбуватися з дотриманням правил, встановлених постановою Кабміну "Про запобігання поширенню на території України на гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV–2".

У міністерстві не уточнили, про які саме правила йде мова, проте постанова Кабміну передбачає обов'язкове проходження тими, хто перетинає держкордон, 14-денної обсервації або самоізоляцію за допомогою програми "Дій вдома".

Нагадаємо, що 30 квітня стало відомо, що в київському готелі "Венеція" знаходяться більше ніж 40 немовлят, народжених в Україні від сурогатних матерів для батьків-іноземців. Через закриття кордонів батьки не можуть забрати малюків. У більшості дітей уже є свідоцтво про народження і вони зареєстровані в Україні.

Офіс генерального прокурора почав вивчення ситуації щодо перебування в готелі 46 немовлят, народжених від сурогатних матерів.

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова запропонувала заборонити українкам бути сурогатними матерями для іноземних громадян. Також за заборону сурогатного материнства виступив дитячий омбудсмен Микола Кулеба.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram