ГоловнаСуспільствоВійна

Офіс генпрокурора оголосив про нові заходи для розслідування небойових втрат військових

Через неефективність розслідувань проваджень такої категорії змінено орган досудового розслідування.

Офіс генпрокурора оголосив про нові заходи для розслідування небойових втрат військових
Фото: 5.ua

У військовій прокуратурі Об'єднаних сил створили відділ процесуального керівництва досудовим розслідуванням, який займатиметься розслідуванням фактів небойових втрат військовослужбовців. Про це повідомляє пресцентр Офісу генерального прокурора.

Це зроблено з метою координації діяльності правоохоронних органів під час розслідування.

Відповідне рішення прийняло керівництво Офісу, у тому числі після зустрічей з членами сімей військовослужбовців, загиблих у небойовій обстановці. Підкреслюється, що генпрокурор Руслан Рябошапка вже відправив у військову прокуратуру Об'єднаних сил групу досвідчених військовослужбовців з військових прокуратур для посилення ефективності роботи.

Зазначається, що через неефективність розслідувань у деяких провадженнях такої категорії змінено орган досудового розслідування, а подальше слідство доручено слідчим територіальних управлінь ДБР.

"Окремі провадження відновлені, а передчасно вжиті слідчими рішення у них скасовані", - підкреслили в Офісі генпрокурора.

Окрім того, змінені групи прокурорів у таких провадженнях - до їх складу відтепер будуть включені працівники створеного відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням.

Офіс генпрокурора також повідомив, що як результат, при процесуальному керівництві прокурорів військової прокуратури Донецького гарнізону, до суду вже направлено обвинувальний акт щодо командира підрозділу військової частини, який підозрюється у застосуванні фізичного насильства до підлеглого, що призвело до смерті (ч. 2 ст. 121 , ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу України). Окрім того, досліджуються обставини можливої упередженості командування зазначеної частини під час проведення службового розслідування (за його висновком з військовослужбовцем нібито стався нещасний випадок через особисту необережність), а також можливого приховання ними скоєння підлеглим кримінального злочину.

Нагадаємо, для проходження першого етапу переатестації у нову прокуратуру зареєструвалися 3697 регіональних прокурорів з усіх областей України, АР Крим та військових прокуратур.

Атестація є наступним етапом реформи прокуратури, яка стартувала минулого року, і передбачає створення Офісу генпрокурора і добору у нього співробітників "поза системи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram