ГоловнаСуспільствоЖиття

Аваков оголосив про завершення підготовки до автоматичної фіксації порушень ПДР

"Це трохи дискомфортно після десятиліть "вольниці", але це єдиний шлях для скорочення кількості загибелі людей на дорогах".

Аваков оголосив про завершення підготовки до автоматичної фіксації порушень ПДР
Фото: donbass.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в Україні повністю завершився період підготовки до введення автоматичної фотовідеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Про це міністр написав у своєму блозі на УП.

"Законодавчі та підзаконні акти вже готові. Проводимо останні технічні тести. Найближчими днями ми оголосимо про початок перехідного періоду - перші 45 днів камери фотовідеофіксації працюватимуть у режимі інформування і попередження", - зазначив Аваков.

Після перехідного періоду по всій країні введуть процедуру штрафів і покарань за порушення правил дорожнього руху, а також додаватимуть кількість камер, які фіксуватимуть порушення.

"Це трохи дискомфортно після десятиліть "вольниці", але це єдиний шлях для скорочення кількості загибелі людей на дорогах", - підкреслив Аваков.

Він також навів статистику смертності. Відповідно до неї, на дорогах України гине від 38 до 50 осіб на тиждень. Аваков зазначив, що в 2019 році загинуло 3454 очіб і це більше, ніж на війні.

Фото: blogs.pravda

"Тільки силами патрульних поліцейських цю проблему не вирішити, потрібна воля суспільства і впровадження дієвих механізмів контролю", - додав міністр.

Закон, яким вводиться автоматична фотозйомка і відеофіксація адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, набув чинності ще на початку серпня 2015 року.

Документ передбачає, що адміністративну відповідальність за порушення на дорогах, зафіксовані в автоматичному режимі за допомогою технічних засобів фото- і відеозйомки, несуть юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб.

Однак саму систему відеофіксації так і не розгорнули. У МВС скаржилися на дорожнечу проєкту.

Нагадаємо, в січні онлайн-сервіс державних послуг "Дія" запустив можливість оплати штрафу за порушення правил дорожнього руху онлайн. На сайті сервісу з'являтимуться виписані прямо на місці зупинки штрафи, а також штрафи за правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі і за допомогою фотозйомки. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram