Міністерство охорони здоров'я надіслало листа міністру розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофію Милованову з пропозицією спільно здійснити заходи, які допоможуть знизити рівень захворюваності на інфекційні хвороби, зокрема ботулізм. Про це повідомили в пресцентрі МОЗ.
МОЗ запропонувало розглянути питання міжсекторальної взаємодії з профілактики ботулізму на розширеній колегії Держслужби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.
Окрім того, пропонують доручити Держспоживслужбі спільно з Центром громадського здоров'я провести інформаційну кампанію з профілактики ботулізму, визнати пріоритетними для держконтролю потужності з виробництва, переробки, зберігання та обігу харчових продуктів.
На 2 січня 2020 року в Україні було 92 дози сироватки проти ботулізму.
Ботулізм - це харчове отруєння, причиною якого стало вживання продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Найчастіше причиною ботулізму стають консерви домашнього виготовлення, проте іноді отруїтися можна і після вживання магазинних консервів через порушення технологічних процесів, умов зберігання або фальсифікату.
Причинами ботулізму можуть стати всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені або неправильно зберігалися. Термін придатності, вид і смак консерви не допоможе вам визначити, чи заражена вона. Мікроорганізм, який викликає хворобу, не псує продукти.
Нагадаємо, на початку грудня повідомляли, що в Дніпропетровській області від ботулізму помер чоловік, який раніше вживав засолену в домашніх умовах рибу.