ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Тест-системи на коронавірус повинні доставити в Україну 5 лютого, - Скалецька

Система діагностики здатна показати результати впродовж 5 годин.

Тест-системи на коронавірус повинні доставити в Україну 5 лютого, - Скалецька
Фото: kmu.gov.ua

У середу, 5 лютого, в Україну повинні доставити тест-системи для діагностики китайського коронавірусу. Про це повідомила міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

"Насправді в наших лабораторних центрах проводять тест у кілька етапів. Спочатку відсівають звичайний грип, який сьогодні поширений. Спершу відбувається лабораторне дослідження. І тоді, коли вони не дають позитивного результату, ми маємо можливість відправляти їх (результати аналізів) за кордон", - сказала Скалецька.

Міністерка заявила, що Україні допомогла закупити тест-системи Всесвітня організація охорони здоров'я. Україна повинна почати тестувати системи цього тижня.

Скалецька запевнила, що на цей момент в Україні не зафіксовано жодного випадку зараження коронавірусом. Але для повної ідентифікації захворювання Україна змушена відправляти зразки аналізів за кордон.

"З середи системи на цей китайський коронавірус безпосередньо приїдуть в Україну. З цього тижня ми вже почнемо тестувати в Україні. Ця система дає змогу впродовж 5 годин дати відповідь, китайський це коронавірус чи ні. Проте на сьогодні в нас є чимало фахівців і епідеміологів, які за показниками і симптоматикою можуть встановлювати, чи може бути підозра на цей вірус", - заявила Скалецька.

Нагадаємо, перша поставка тест-систем складатиметься з одного комплекту на 100 досліджень. Загалом Україна замовила чотири такі комплекти тест-систем.

Сьогодні повідомляли, що в спеціальному адміністративному районі Китаю Гонконгу зафіксували першу смерть від коронавірусу. Йдеться про 39-річного чоловіка, який 21 січня вирушив швидкісним потягом в Ухань і повернувся в Гонконг через два дні.

Це вже другий смертельний випадок за межами материкового Китаю. Перший стався на Філіппінах 1 лютого - там помер 44-річний чоловік, який також побував в Ухані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram