ГоловнаСуспільствоЖиття

ЗМІ поширили фейк про підтримку Патоном "національної ідеї" Зеленського

У Національній академії наук заявили, що сторінка Патона - фейкова.

ЗМІ поширили фейк про підтримку Патоном "національної ідеї" Зеленського
Борис Патон
Фото: ukranews.com

Низка українських ЗМІ напередодні поширили інформацію про те, що президент Національної академії наук України Борис Патон схвально відгукнувся про новорічне привітання президента Володимира Зеленського.

Сьогодні в Національній академії наук заявили, що 101-річний науковець не має своєї сторінки у фейсбуці, а коментарі, які поширюють від імені Бориса Патона, не мають до нього жодного стосунку.

"Учора деякі ЗМІ поширили інформацію про те, що нібито президент НАН України академік Борис Патон на своїй сторінці у Facebook прокоментував новорічне звернення президента України Володимира Зеленського. Хочемо зауважити, що академік Борис Патон не має особистих сторінок у соціальних мережах. Сторінка у Facebook, на яку посилаються ЗМІ, є фейковою. Академік Борис Патон до неї жодного стосунку не має, як і до будь-яких повідомлень на ній", - ідеться в заяві, оприлюдненій на офіційній сторінці НАНУ у фейсбуці.

Фото: facebook.com/NASofUkraine

Натепер сторінку нібито Бориса Патона із соцмережі видалено.

Судячи з публікацій ЗМІ, у пості фейковий Борис Патон заявляв, що національною ідеєю для українців як сучасної нації має бути прагнення до високого рівня добробуту громадян за прикладом Швейцарії.

"У самому серці Європи є така чудова країна - Швейцарія. Найбагатша на континенті, як арифметично, так і за рівнем життя рядового "маленького швейцарця". Чому Швейцарія - Швейцарія, чому Україна - не Швейцарія? Крім очевидного питання масштабів країни, географічного положення і под., ключ в іншому. Швейцарців об'єднує громадянство".

Академік зазначив, що пріоритети для швейцарців - це "асфальт на вулицях і гроші на банківському рахунку".

"Сильна армія і зброя вдома в кожного - не через якісь абстрактні ідеологеми субкультур, а через банальний цинічний фінансовий інтерес. Не можна бути багатим, якщо годуєш окупантів. Хочеш бути багатим - відстоюй свободу своєї країни, а значить і свою власну свободу", - говорилося в пості.

На думку нібито Патона, національна ідея сучасної нації - це "гроші на рахунку, достатні, щоб купити крутий автомобіль і їздити на ньому по суперсучасному автобані".

"Очевидно, що для цього потрібні національні компанії, які будуватимуть ці автомобілі й автобани для всього світу. Крізь темряву невігластва і варварства в Україні видно молоду поросль підприємців, які будують українське майбутнє тут і зараз. Тому - будьмо! Варварству місце на звалищі історії. Спасибі президенту за таке чудове, епохальне привітання країни з Новим роком. Ми всі - українці, наше майбутнє - у наших руках", - зазначив "Патон".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у новорічному привітанні запропонував Україні національну ідею.

Ключове посилання новорічного привітання президента - у тому, що Україна нині роз'єднана, а має стати єдиною.

Президент зазначив, що всі українці різні, «не ідеальні й не святі, оскільки просто люди, зі своїм недоліками і тарганами". "Але в нашому паспорті не зазначено, правильний чи неправильний українець, немає рядка патріот, малорос, ватник чи бандерівець. Там написано - громадянин України", - сказав Зеленський.

Новорічне привітання Зеленського викликало неоднозначну реакцію в українців.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram