ГоловнаСуспільствоЖиття

У Кіровоградській області під час ремонту дороги на Миколаїв розкопали курган бронзової доби

Зараз на місці працюють археологи.

У Кіровоградській області під час ремонту дороги на Миколаїв розкопали курган бронзової доби
Фото: kr.ukravtodor.gov.ua

У Кіровоградській області під час реконструкції дороги на Миколаїв розкопали курган бронзової доби.

Про це повідомляють на сайті Служби автомобільних доріг області.

"На кількох ділянках дороги Н-14 Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв, у межах Кіровоградської області, ведуться ремонтні роботи. Під час реконструкції дорожнього полотна на ділянці поблизу села Златопіль було виявлено древній недосліджений курган бронзової доби. Щоб не знищити історико-культурну пам'ятку, Служба автодоріг заклала в проєкт реконструкції кошти на проведення розкопок", - йдеться в повідомленні.

Місцеві археологи запевняють, що знахідка дуже цінна, адже цей курган - поховання сучасників біблійного Мойсея.

"Знайдені під товщами землі гранітні скульптури - баби - перед поховальною камерою є найдавнішим на території України прикладом монументальної скульптури, це одне з перших антропоморфних зображень", - запевняє керівник експедиції Микола Тупчієнко.

Зазначають, що, крім кам'яних брил, знайдено людські скелети, глечик, а також інші предмети побуту, які вивчать пізніше.

Фото: kr.ukravtodor.gov.ua

Дослідники припускають, що людські останки належать представникам ямної культури, які були скотарями і свого часу витіснили із цих степів кіммерійців і скіфів.

Фото: kr.ukravtodor.gov.ua

Нагадаємо, раніше в Полтавській області під час розкопок знайшли скіфське золото та зброю.

Наприкінці липня 2019 року в Житомирській області біля села Шумськ знайшли масове поховання жорстоко убитих жертв більшовицького терору. Виявлено близько 170 убитих, серед яких, імовірно 120 дітей, решта - жінки і літні чоловіки. У всіх виявлено рубані і проштрикнуті пошкодження кісток від зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram