ГоловнаСуспільствоЖиття

У Чорнобильській зоні відчуження розробили водні туристичні маршрути

Туристи будуть переміщатися по річках Прип'ять і Уж.

У Чорнобильській зоні відчуження розробили водні туристичні маршрути
Фото: Макс Требухов

Державне агентство України з управління зоною відчуження розробило нові туристичні водні маршрути по річках Прип'ять і Уж у зоні. Про це повідомляється на фейсбуці відомства.

Маршрути були розроблені на виконання Указу президента України №512 від 10 липня 2019 року.

Як зазначає керівництво Держагенства з питань управління зоною відчуження, нові формати відвідування зони були ініційовані туристичними операторами у зв'язку зі збільшенням кількості відвідувачів майже в 10 разів за минулі 5 років.

Крім того, водні маршрути дадуть можливість побачити іншу сторону Зони відчуження - її природу.

Зазначається, що всі маршрути перевірено дозиметристами і є безпечними для відвідувачів. Туристичні поїздки мають здійснюватися з дотриманням вимог Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Правил радіаційної безпеки під час проведення робіт у зоні відчуження і зоні безумовного (обов'язкового) відселення».

Натепер здійснюються організаційні заходи щодо впровадження зазначених маршрутів для відвідувачів.

Нагадаємо, у зв'язку з виходом міні-серіалу "Чорнобиль", потік туристів у зону відчуження цьогоріч може збільшитися удвічі, через що туроператори будуть розширювати маршрути, відкривати нові контрольно-пропускні пункти й готувати нові туристичні локації.

Цього року туроператори розраховували вийти на 100-110 тис. туристів через звичайне збільшення попиту на чорнобильський туризм, тоді як минулого року було 70 тис. чоловік. Однак з виходом серіалу кількість туристів може зрости до 150 тис. чоловік.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram