ГоловнаСуспільствоЖиття

Зеленський хоче посилити відповідальність за порушення режиму радіаційної безпеки

І збільшити бюджет на фінансування пожежної безпеки в Чорнобильській зоні.

Зеленський хоче посилити відповідальність за порушення режиму радіаційної безпеки
Фото: Макс Требухов

Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну за три місяці розробити і подати у ВР законопроєкт про посилення відповідальності за порушення режиму радіаційної безпеки в місцевостях, які зазнавали радіоактивного забруднення. Про це свідчить указ №512 від 10 липня 2019 року.

Також Зеленський доручив Кабміну підготувати законопроєкт про перегляд правового режиму забруднених радіацією зон унаслідок Чорнобильської катастрофи. Президент хоче переглянути доцільність дії окремих обмежень і заборон на здійснення видів діяльності в цих зонах, в тому числі відвідування зони відчуження і зони обов'язкового відселення з туристичною метою.

Крім того, президент доручив розробити проєкт закону про збільшення бюджету на фінансування пожежної безпеки в Чорнобильській зоні і прилеглих лісових територій. Передбачаються додаткові пожежно-спостережні вежі, придбання пожежної спецтехніки, безпілотні літальні апарати, оновлення засобів оперативного зв'язку, системи пересувних, стаціонарних радіостанцій.

Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав також указ про розвиток туризму в Чорнобильській зоні. Передбачається створити нові туристичні маршрути, в тому числі водні, побудувати нові КПП і відремонтувати наявні, скасувати зайві заборони й обмеження, в тому числі на відеозйомку, поліпшити мобільний зв'язок у Зоні, популяризувати Чорнобиль на міжнародних заходах.

10 липня на Чорнобильській атомній електростанції ввели в експлуатацію новий безпечний конфайнмент над четвертим енергоблоком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram