ГоловнаСуспільствоВійна

Рада має намір ввести компенсацію для заручників і політв'язнів

Їм виплачуватимуть мінімальну зарплату за кожен місяць незаконного ув'язнення.

Рада має намір ввести компенсацію для заручників і політв'язнів
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада має намір ввести грошову компенсацію для заручників і політв'язнів, які були незаконно позбавлені волі на тимчасово непідконтрольних територіях України і територіях іноземних держав, у розмірі 1 мінімальної зарплати (4 173 гривні) за 1 місяць перебування в ув'язненні.

Про це свідчить законопроєкт №8205, за який сьогодні в першому читанні проголосували 235 депутатів при мінімально необхідних 226.

Відповідно до законопроекту, людям які були незаконно позбавлені волі, крім осіб, незаконно засуджених, військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів України, гарантується грошова компенсація в розмірі 1 мінімальної заробітної плати за кожен місяць перебування в місцях незаконного позбавлення волі.

Крім того, незаконно позбавлені волі особи на весь період незаконного ув'язнення звільняються від нарахування штрафів за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, перед банками за всіма видами кредитних зобов'язань, а також від відсотків за користування кредитом.

Також термін незаконного ув'язнення буде зараховуватися до загального трудового стажу, до стажу роботи за спеціальністю або в безперервний стаж. Людину, яку незаконно позбавили волі і при цьому звільнили з роботи, при звільненні мають відновити на колишній роботі чи посаді.

Реалізація прав і користування пільгами, передбаченими законопроєктом, буде здійснюватися на підставі посвідчення, яке підтверджуватиме відповідний статус. Це посвідчення видаватиметься в семиденний термін від дня подання заяви колишнього заручника до місцевого органу соціального захисту населення за місцем реєстрації такої особи.

Держава також гарантує особам, незаконно позбавленим волі, безкоштовне обстеження здоров'я, лікування, реабілітацію та оздоровлення від захворювань, отриманих під час перебування в місцях незаконного позбавлення волі.

Колишнім заручникам, які проживають на тимчасово непідконтрольних територіях України, гарантується надання тимчасового житла, за умови оплати вартості житлово-комунальних послуг на цей період.

У разі смерті заручника або колишнього заручника, буде виплачуватися одноразова грошова допомога членам сім'ї, батькам, утриманцям померлого. Порядок нарахування виплат визначатиметься Кабміном.

Нагадаємо, 4 липня уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що цього місяця планується повернення в Україну в'язнів з "ЛНР".  

Вона зазначила, що з 12 грудня 2018 року до 24 травня цього року відбулося 6 переміщень громадян України, які відбували покарання на окупованій території Луганської області. Загалом, за цей період було переміщено 268 громадян України, 49 з яких уже звільнено.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram