ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія повернула Україні собаку з буксира "Яни Капу", - адвокат

Тварину передали родині моряка Сергія Чуліби в Херсонську область.

Росія повернула Україні собаку з буксира "Яни Капу", - адвокат
​Россия вернула Украине собаку с буксира "Яны Капу"
Фото: facebook.com/nikolay.polozov

Росія повернула в Україну собаку, який жив на буксирі "Яни Капу", захопленому в Керченській протоці.

Про це повідомив у фейсбуці адвокат полонених моряків Микола Полозов.

"Перший член екіпажу "Яни Капу" повернувся додому!", - написав він.

Адвокат також опублікував повідомлення "Крим.Реаліі", у якому говориться, що пес на ім'я Джессі був на буксирі під час захоплення українських кораблів. За його словами, перемови про те, як повернути тварину, тривали чотири місяці.

У понеділок, 29 липня, Джессі віддали родині українського моряка Сергія Чуліби. Нині пес у Херсонській області.

Нагадаємо, 24 українських моряків перебувають у полоні в РФ з 25 листопада 2018 року, коли російські прикордонники атакували й захопили три українські судна - бронекатери "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксир "Яни Капу". Екіпаж кораблів захопили, звинуватили в незаконному перетині кордону та заарештували.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що жодного кримінального правопорушення не було, а Росія повинна звільнити моряків і повернути Україні кораблі. Росія цього рішення не виконала.

25 липня український омбудсмен Людмила Денісова заявила про досягнення домовленостей про повернення українських моряків і про те, що вже "оформляються останні документи". Пізніше вона уточнила, що конкретних домовленостей про звільнення все-таки не досягнуто.

27 липня спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер заявив, що Росія наразі не  робить будь-яких дій, які свідчили б про готовність відпустити українських військовополонених моряків.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram