ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін затвердив порядок згоди на донорство

МОЗ розраховує запустити систему трансплантації в Україні до 2020 року.

Кабмін затвердив порядок згоди на донорство
Кабмин утвердил порядок согласия на донорство
Фото: nezhatin.com.ua

Кабінет Міністрів затвердив порядок згоди донора на вилучення в нього анатомічних матеріалів і порядок відмови від раніше наданої згоди на донорство.

Відповідне рішення прийнято на засіданні в четвер.

Згідно із затвердженим порядком, кожна дієздатна особа будь-коли може дати письмову заяву за затвердженою формою на згоду вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації після смерті, відкликати раніше надану згоду, а також призначити повноважного представника, який ухвалить рішення про вилучення в такої особи анатомічних матеріалів після смерті (або ж відкликати призначення такого представника).

Кількість таких заяв необмежена.

Живим донором може бути виключно дієздатна повнолітня особа. Анатомічний матеріал може бути вилучений виключно за умови її добровільної й усвідомленої згоди, наданої в письмовому вигляді.

При цьому донор може відмовитися від донорства будь-коли до моменту вилучення анатомічного матеріалу.

Заяви можуть бути надані транспланто-координатору будь-якого медзакладу в письмовому вигляді або ж шляхом заповнення електронної заяви на сайті органу, уповноваженого у справі трансплантації, з проставленням електронного підпису.

Міністерство охорони здоров'я розраховує запустити систему трансплантації в Україні до 2020 року.

Нагадаємо, раніше МОЗ почало закупівлю для створення Нацреєстру донорів ЄДІСТ - Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

У червні президент підписав новий закон про трансплантацію органів, ухвалений Радою 17 травня 2018 року. Про те, що змінив новий закон про трансплантацію, читайте в матеріалі LB.ua "Цивілізоване донорство".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram