ГоловнаСуспільствоЖиття

Окупанти вперше порушили в Криму кримінальну справу за статтею про неінформування

Справу відкрили проти кримського татарина.

Окупанти вперше порушили в Криму кримінальну справу за статтею про неінформування

У анексованому Росією Криму порушено першу кримінальну справу за статтею про неінформування, що з'явилася в рамках так званого "пакета Яровий". Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов на засіданні правозахисної організації "Кримська солідарність", пише "Нова газета".

За словами Курбедінова, мова йде про справу проти кримського татарина, порушену "за неінформування щодо брата своєї дружини, який нібито перебуває і воює в Сирії".

"У обвинуваченого кілька разів проводили обшук, його допитували, справу порушило ФСБ зовсім недавно, ми ще не знаємо яка доказова база у справі", - пояснив адвокат.

Захист подав низку клопотань про перевірку дійсності листування, яка лягла в основу звинувачення, проте всі вони були відхилені слідством. Очікується, що справа надійде до суду до весни 2019 року.

"Це дуже погана тенденція, що така "пробна куля" з'явилася в Криму. Тобто людину змушують бути донощиком про все, що бачить. Якщо в тебе є підозра щодо сусіда або навіть родича, ти повинен побігти в ФСБ і розповісти, інакше - кримінальна стаття", - вважає Курбедінов.

Стаття 205.6 "Неповідомлення про злочин" передбачає відповідальність за неповідомлення про злочин терористичної спрямованості і передбачає штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до року. Вона з'явилася в Кримінальному кодексі РФ влітку 2016 року в рамках "пакета Ярової" - набору антитерористичних законів, запропонованих депутатом Держдуми Іриною Яровой.

Перша справа за статтею про неінформування в Росії було порушено в січні 2017 року щодо жителя Грозного, що не повідомив про плани знайомого виїхати до Сирії. Житель міста Улугбек був засуджений до штрафу в 70 тис. рублів.

Правозахисники вважають, що такий закон порушує базові принципи конституції Росії, наприклад про недоторканність приватного життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram