ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун виступила за супровід медиків швидкої допомоги поліцією

Останнім часом почастішали напади на медиків.

Супрун виступила за супровід медиків швидкої допомоги поліцією
Фото: Макс Требухов

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун виступає за введення супроводу медиків співробітниками поліції через почастішання випадків їх побиття під час виклику невідкладної допомоги.

Про це вона написала у Фейсбуці.

Супрун нагадала, що в неділю, 28 жовтня, близько 3 години ночі в смт Чорноморське Одеської області стався напад на бригаду екстреної медичної допомоги. На медиків напав чоловік, до матері якого викликали швидку.

Фельдшер бригади отримав закриту черепно-мозкову травму, струс мозку та численні забої, водій - забої та садна голови.

На місце події викликали поліцію, службу громадської безпеки та ще одну бригаду швидкої.

Постраждалих госпіталізували, зараз вони проходять додаткові обстеження. Поліція затримала нападника. З'ясувалося, що під час нападу він перебував у стані алкогольного та наркотичного сп'яніння.

"Ситуація, коли нападають на лікарів екстреної медичної допомоги, які щодня рятують людські життя, неприпустима. Найгірше, що такі випадки не поодинокі по всій країні. Протягом 2013-2017 років в Україні було зареєстровано 543 злочини, скоєні проти життя і здоров'я медичних працівників під час виконання ними службових обов'язків, троє з яких померли", - написала Супрун.

За її словами, також почастішали випадки, коли медики отримують відмову у супроводі поліції або в оперативному виїзді на такі виклики.

"Працюємо разом з Національною поліцією, щоб вирішити цю проблему і посилити захист наших медиків",- зазначила в.о. голови МОЗ. Вона також виступила за те, щоб ввести кримінальну відповідальність за погрози і посягання на життя медпрацівників під час виконання ними службових обов'язків.

Супрун нагадала, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6311 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення безпечних умов надання медичної допомоги", який включено до порядку денного. Міністерство охорони здоров'я звернулося до спікера Ради Андрія Парубія з проханням посприяти першочерговому ухваленню цього законопроекту.

Нагадаємо, влітку в Дніпрі чоловік викликав собі "швидку", напав на лікарів і відібрав у них морфій.

У червні МОЗ оприлюднило концепцію реформування екстреної медичної допомоги. Планується поліпшити алгоритми диспетчеризації, а також обладнати автомобілі GPS-навігаторами. Також планується змінити склад бригад швидкої допомоги, зокрема - ввести професії парамедиків, медичних техніків, а також навчати водіїв надання першої допомоги. Реалізація Концепції здійснюватиметься протягом 2018-2022 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram