ГоловнаСуспільствоОсвіта

Харківську вчительку позбавили класного керівництва через цькування учениці, чиї батьки не здали гроші на торт

У МОН називають такі ситуації поширеними в українських школах.

Харківську вчительку позбавили класного керівництва через цькування учениці, чиї батьки не здали гроші на торт
Фото: facebook/Мар'яна П'єцух

Учительку 6-го класу школи №151 в Харкові, яка влаштувала цькування учениці через те, що її батьки не здали гроші в батьківський комітет (зокрема, на торт, яким планували відзначити закінчення чверті), позбавили класного керівництва. А директору навчального закладу оголосили догану. Про це в коментарі LB.ua розповіла радник міністра науки і освіти Оксана Макаренко.

Також, за її словами, в класі переоберуть батьківський комітет, а в школі відтепер заборонено проводити заходи, які вимагають збору батьківських коштів.

Нагадаємо, вчора з'явилася інформація про те, що в харківській школі вчителька в присутності всього класу присоромила ученицю за те, що її батьки не здали гроші на торт, який закупили на солодкий стіл з нагоди завершення навчальної чверті. Також вона не дозволила дитині покинути клас до закінчення заходу. Ситуацію підтвердили в Міністерстві освіти. Ба більше, радник міністра назвала її поширеною в українських школах.

"Це жахлива ситуація, але, на жаль, дуже поширена в наших школах. Часто буває, що такі методи використовують батьківські комітети для тиску на батьків, які не здають гроші. Саме ця ситуація жахлива тим, що вони поставили дівчинку до дошки і соромили її. На сьогодні виглядає так, що мама дівчинки відмовилася здавати гроші на солодкий стіл, що, на мою думку, правильно. На місці вчительки я б теж не дозволяла приносити солодощі в клас. Їжа, зокрема, може бути зіпсована. Хто буде відповідати, якщо діти отруяться?" - сказала Макаренко.

"Я за те, щоб діти влаштовували спільні заходи, але для цього не потрібні дорогі корпоративи. Можна було поспілкуватися, разом пограти, пофотографуватися. Щоб діти навчилися розуміти почуття одне одного. А зараз чому навчили дітей? Вони навчили булити дитину - хто пішов проти колективу, то повинен бути покараний. Але вони не усвідомлюють, що навчивши дітей таким чином ставитися до своїх однокласників, вони і свою дитину поставили під загрозу. Завтра їхню дитину будуть булити, і вони будуть шукати правди і не знайдуть, тому що самі навчили дитину замість любові та розумінню мови ненависті", - додала вона.

За її словами, існування батьківських комітетів у школах не виправдано, і необхідно змінювати форму спілкування батьків з учителями.

"Багато років держава не вкладала кошти в розвиток шкіл і тому виникла така необхідність звертатися до батьків по допомогу. Зараз ситуація вже не така страшна - держава виділяє гроші на меблі, закупівлю техніки. Тому треба зупинити існування цих колекторських колективів під назвою "батьківські комітети". МОН уже скасувало положення про батьківські комітети. І взагалі ми заохочуємо форму індивідуальних консультацій (з учителем), а не батьківських зборів. У центр потрібно поставити інтереси дитини, а не інтереси школи", - заявила Макаренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram